Ostravská nemocnice otevřela ambulanci pro děti s vývodem střeva. Po Praze a Brně je teprve třetí

Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) otevřela dětskou stomickou poradnu, první specializované pracoviště v kraji zaměřené na péči o děti s vývodem střeva. V nové ambulanci o ně budou pečovat dětský chirurg, pediatr z Kliniky dětského lékařství a stomická sestra. Nejbližší podobné pracoviště doposud fungovalo v Brně a Praze.

Nová dětská poradna bude pečovat o děti, kterým musel být z nejrůznějších důvodů vytvořen vývod buď na tlustém, nebo tenkém střevě. Ostravská ambulance by měla fungovat pro děti s trvalou i dočasnou stomií. 

Lékař nebo sestra v ambulanci naučí rodiče, jak s pomůckami pracovat, na personál se pak mohou kdykoli obrátit v případě nejasností. 

„Začátky byly hodně náročné, ale postupně jsem se s touto situací srovnala a beru ji jako nedílnou součást synova života. Dá se to zvládnout,“ řekla Sabina Kamená, matka Dominika, kterému lékaři udělali dočasnou stomii, než ho budou moci operovat. 

Je to takové informování, jak se děťátku daří, jak se chová, jak prospívá, ale také jak se daří rodičům. I to je velmi důležité, postarat se i o toho rodiče.
Blanka Pupíková
stomická sestra

Ambulance pro dospělé se osvědčila

Otevření poradny FNO plánovala zhruba půl roku. Vedení nemocnice to vnímá jako další krok ke zkvalitnění péče o dětské pacienty. „Před mnoha lety jsme zvažovali, zda otevřít ambulanci pro dospělé, kde se o takovéto pacienty bude starat specialista. Dnes už si nedovedeme představit, že by poradna nefungovala,“ uvedl přednosta Chirurgické kliniky FNO Petr Vávra.

Právě zkušenosti s ambulancí pro dospělé inspirovaly ostravský tým k vytvoření dětské poradny. „Nejmladší pacient má pět měsíců, nejstarší šestnáct let. Většinou jsou to děti operované u nás, ale máme v péči i děti, které operovali na jiných klinikách mimo region,“ řekla stomická sestra Blanka Pupíková.

Zatím jednou týdně

Ostravská nemocnice má momentálně v péči zhruba patnáct dětí s vývodem střeva. U všech pacientů se jedná o dočasné vývody, které jim lékaři po rekonstrukci zažívacího traktu zpátky voperují většinou do jednoho roku.

Dětská stomická poradna bude zatím otevřená jednou měsíčně, vždy první úterý v měsíci od 08:00 do 12:00 v budově polikliniky A ve třetím patře. V případě většího zájmu je nemocnice připravena ordinační hodiny upravit.