Úrodu zničily noční bouřky. Lidé na severu Moravy mluví o kroupách velikosti pingpongových míčků

Frýdecko-Místecko v noci zasáhly silné bouřky (zdroj: ČT24)

Sever Moravy, zejména Frýdecko-Místecko, zasáhly v noci na úterý velmi silné bouřky doprovázené krupobitím. Hasiči měli sice jen dvě desítky výjezdů, velké škody však kroupy napáchaly zahrádkářům. Podle některých obyvatel byly kroupy velké jako pingpongové míčky.

Nejhorší situace byla pravděpodobně v okolí Chlebovic na Frýdecko-Místecku, kde kroupy poničily veškerou úrodu, v jednom případě dokonce i střechu rodinného domu. 

„Dýně jsou na odpis, to už se nehodí na nic. Jablka by se už za měsíc sklízela, teď jsou na odpis, všechno spadne,“ popisuje důsledky noční bouřky jeden z obyvatel Chlebovic Jaroslav Klečka. 

Popadané stromy i zatopené sklepy

Noční bouřka způsobila problémy i na dalších místech v Moravskoslezském kraji. Voda s bahnem, která se valila z polí, zaplavila několik komunikací, například ve Fryčovicích na Frýdecko-Místecku. Hasiči zaznamenali i pády stromů na silnice a energetici museli obnovovat dodávky proudu, které byly v několika obcích přerušeny. 

„Hasiči během noci zasahovali u zhruba dvou desítek událostí. Šlo hlavně o odstraňování spadlých a nebezpečně nahnutých stromů a také o čerpání vod z různých sklepů, suterénů a výtahových šacht,“ řekl mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela. 

Meteorologové se shodují na tom, že se v oblasti vyskytly silné bouřky s větrem a krupobitím. V následujících dnech by mělo být počasí klidnější, až do konce pracovního týdne se budou vyskytovat pouze ojedinělé přeháňky.