Socha Věry Špinarové půjde do dražby. Radnice za ni chce minimálně 680 tisíc korun

Bronzová socha zpěvačky Věry Špinarové půjde do dražby. Rozhodla o tom radnice centrálního obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, která si dílo nechala vyrobit. Plastika stojí v Husově sadu v centru města od loňského října a po odhalení vyvolala rozporuplné reakce u laické i odborné veřejnosti. Pokud se autor sochy David Moješčík dohodne na podmínkách, bude socha prodána v některé z českých aukčních síní.

O tom, zda sochu Věry Špinarové v Husově sadu nechat, přemístit, upravit nebo prodat, jednala radnice Moravské Ostravy a Přívozu s odborníky skoro od začátku tohoto roku. Po několika jednáních s umělcem Davidem Moješčíkem oslovila desítku českých aukčních síní. 

„Ozvaly se nám čtyři, které mají zájem o prodej sochy, takže mezi těmito aukčními síněmi budeme vybírat tu nejvhodnější,“ řekl radní pro architekturu a veřejný prostor MO Moravská Ostrava a Přívoz Lukáš Jansa (Piráti).

Radnice by chtěla sochu prodat za minimálně 680 tisíc korun, přesně tolik stálo její pořízení. Podle odborníků však může být cena nakonec mnohem vyšší. „Pokud se najdou dva až tři sběratelé, může cena vyšplhat řádově i na několik milionů. Nejde o cenu, ale o emoce, které ta aukce může vyvolat, ale také se nemusí prodat vůbec,“ řekl Petr Pavliňák z Výtvarného centra Chagall. 

Radnici zatím chybí podpis autora

Dražba bronzové sochy by měla proběhnout někdy na pozdim. V tuto chvíli radnice řeší i přemístění sochy Leoše Janáčka, kterou také vytvořil David Moješčík. Podle redaktorky ČT Lucie Botorové by mohla být umístěna před ostravskou městskou nemocnici, ve které skladatel v roce 1928 zemřel. Tuto plastiku však radnice na rozdíl od sochy Věry Špinarové nevlastní.

Radním chybí také podpis autora pod takzvanou licenční smlouvu, která by jim umožnila s oběma díly za určitých podmínek volně nakládat. Konečnou verzi smlouvy chce autorovi předložit až po výběru aukční síně. Původní návrh smlouvy zahrnoval obě sochy, autor s ním však nesouhlasil. 

Dal bych jim souhlas a už by sochy nikdo nikdy neviděl a nevěděl by, co se s nimi stalo. To jsem nemohl dovolit. Jako autora mě zajímalo, co se s nimi děje. I po poradě s právníkem jsem se v podstatě skoro měl vzdát autorských práv.
David Moješčík
autor soch
obrázek
Zdroj: ČT24

Syn Špinarové: Socha by neměla být na veřejnosti

Pokud se nepodaří sochu zpěvačky Věry Špinarové vydražit, měla by být podle Jansy přemístěna na vhodnější místo, jako je třeba některý z kulturních domů, ve kterých zpěvačka vystupovala.

Plastiku dlouhodobě kritizuje syn Věry Špinarové Adam Pavlík, který tvrdí, že socha je ostudou a měla by z centra Ostravy zmizet. „Mně je v podstatě jedno, kde to bude, byl bych ale rád, kdyby to nebylo na veřejnosti,“ řekl Pavlík. 

Podle autora sochy je však právě Husův sad nejvhodnějším místem a plastika by tam měla zůstat. „Ta socha vznikla pro to konkrétní místo se schválením a se všemi naléžitostmi, které k tomu byly. Nevidím v tom prostě problém,“ řekl umělec. Kde socha skončí, bude jasné až koncem roku. Podle Jansy je však jisté, že z Husova sadu dříve nebo později zmizí.