Český Krumlov a Vyšší Brod zvažují mýtné pro vodáky. Peníze by šly třeba na úklid

Události: Český Krumlov a Vyšší Brod zvažují mýtné pro vodáky (zdroj: ČT24)

Některá města na horním toku Vltavy řeší nápor návštěvníků. Český Krumlov a Vyšší Brod proto zvažují zavedení mýtného pro vodáky. S tím ale nesouhlasí místní podnikatelé, kteří vodákům půjčují vybavení.

Zpoplatněním splouvání Vltavy by mohla města zamezit tlačenicím u jezů, jako je ten na Herbertově u Vyššího Brodu. „Není to tak, že bychom chtěli vyhlásit nějakou válku vodákům, ale spíš o tom, jak řešit udržitelnost na řece,“ zvažuje místostarosta Vyššího Brodu Jan Straka (nestr.).

Peníze od vodáků mají jít třeba na úklid. Podle místostarosty Straky by poplatek mohl být do padesáti korun za loď.

Dnes čistí řeku mimo jiné dvakrát ročně půjčovny, kterých trvale působí na Vltavě šestnáct. Jejich zástupci jsou proti dalším poplatkům. „Nemyslíme si, že je správná doba něco zpoplatňovat,“ nesouhlasí se záměrem manažer půjčovny lodí Ingetour Pavel Mačuda.

„Když se to udělá ukvapeně, myslím, že to poškodí celkově turismus u nás,“ odporuje novým poplatkům také předseda sdružení Půjčovny lodí a kempů na Vltavě Radek Šťovíček.

Poplatek za průjezd po Vltavě ale vodákům nemůže – a ani nechce – nastavit správce toku Povodí Vltavy. Nejprve by se musel změnit zákon.