Lodě nechte ve vodě, nařizuje Český Krumlov vodákům. A nechoďte do centra v plavkách, žádá

Události: Český Krumlov zakázal vodákům vytahovat lodě na břeh (zdroj: ČT24)

Vodáky sjíždějící Vltavu čeká další zákaz – Český Krumlov zakázal ve městě vytahovat lodě na břeh. Překážely totiž místním i turistům v průchodu po nábřeží. Město a Povodí Vltavy na břehy postupně montují uvazovací kroužky, aby vodáci mohli své lodě ukotvit.

„Byla tu samá loď a nedalo se procházet,“ stěžuje si obyvatelka Českého Krumlova Věra Havrilová. Protože počet stížností rostl, českokrumlovská radnice na ně zareagovala. Podél vody nechala nainstalovat nové značky, lodě na březích už nechce vidět.

Vodákům tak nezbývá než nechat loď v řece. Pokud vystupují na břeh, musejí s lankem od lodi vyjít po schodech vedoucích z řeky a takzvaně koníčkovat až k nejbližšímu úchytnému kroužku, kde ji přivážou. Jenže spousta vodáků je nezkušená a správný postup nezná. Uvazování lodě si tak někdy zbytečně komplikují.

Zákaz v Českém Krumlově
Zdroj: ČT24

Nové značky by se měly postupně objevit i na jiných místech v Českém Krumlově. Jako další na řadu přijde turisticky oblíbený ostrov přímo pod zámkem. I tam má kotvení lodí dostat jasná pravidla.

„Vodáci jsou v Krumlově vítáni, ale byli bychom rádi, kdyby brali i ohled na to, že jsou tady v nějakém kulturním prostředí,“ podotýká k opatření jednatel Českokrumlovského rozvojového fondu Miroslav Reitinger.

S tím souvisí také nedávná výzva radnice, aby vodáci nevstupovali do historického centra města pouze v plavkách.