Za brutální vraždu ženy v Polance nad Odrou poslal soud mladíka do vězení na dvacet let

Za brutální vraždu mladé ženy v Polance nad Odrou na Ostravsku poslal olomoucký vrchní soud Patrika Konečného do vězení na dvacet let. Potvrdil tak rozsudek Krajského soudu v Ostravě, proti kterému se dvaadvacetiletý mladík odvolal. Konečný vinu popřel a chyběl i přímý důkaz, podle soudu však o vině svědčí spousta nepřímých důkazů. Vrah ženu ubil, použil přitom zřejmě kuchyňskou pánev a kladivo.

„Usvědčoval ho ucelený řetězec nepřímých důkazů, zejména jeho chování před činem, po činu, krev poškozené na jeho botách, ale i skutečnost, že si obžalovaný sbalil věci poškozené do svého batohu včetně předmětů, kterými ji usmrtil,“ řekl mluvčí Vrchníhou soudu v Olomouci Stanislav Cik.

Mladíkovi hrozilo patnáct až dvacet let vězení, kvůli brutalitě útoku ale i výjimečný trest. Dvacetiletý trest je podle odvolacího soudu přiměřený, a to i s ohledem na možnost nápravy obžalovaného Patrika Konečného.

Nejdříve se přiznal, později obvinil policii z nátlaku

Muž se po svém zadržení policii přiznal, později však výpověď zpochybnil s tím, že ho kriminalisté bili a nutili k doznání. U soudů se snažil svalit vinu na přítele oběti, tvrdil, že žena se s ním chtěla rozejít. Její partner proto údajně využil toho, že je v zahraničí, a někoho si na její vraždu najal. Tuto možnost však už krajský soud vyloučil.

Obžalovaný na svou obranu také dříve uváděl, že v době činu spal v obývacím pokoji, a když se probudil, mladou ženu našel mrtvou na schodišti, zpanikařil a utekl. Obhájce Jaromír Paroubek připomněl, že chybí přímý důkaz. „Podle obžalovaného provedené nepřímé důkazy netvoří ucelený logický řetěz, který by svědčil o jeho vině,“ uvedl.

Je mi líto, že poškozená mezi námi není, ale činu jsem se nedopustil. Chci to dokázat na detektoru lži.
Patrik Konečný
obžalovaný

Vražda se stala loni v březnu, žena zemřela na schodišti rodinného domu, kde ji našel její přítel po návratu z dovolené v Turecku. Podle znalců byl útok velmi brutální, žena utrpěla mnoho tříštivých zlomenin, především na hlavě měla poškozená 26 ran. Vrah pravděpodobně použil kuchyňskou pánev a kladivo.

Motivem vraždy byly podle rozsudku peníze. Z domu oběti se ztratily cennosti a hotovost v celkové hodnotě více než 110 tisíc korun. Patrik Konečný, který před vraždou své kamarádce pomáhal na zahradě, měl v době činu finanční problémy a dlužil peníze.