Ženu měl ubodat kvůli drogám. Údajnému vrahovi z Polanky hrozí výjimečný trest

Výjimečný trest hrozí jednadvacetiletému, několikrát soudně trestanému Patrikovi Konečnému. Podle žalobce měl osmadvaceti ranami do hlavy a krku, pro které použil zřejmě pánev a nůž, zavraždit svou o čtyři roky starší kamarádku.

Mladík měl vraždit kvůli penězům, za které si chtěl koupit drogy; on sám u soudu ovšem odmítl, že by měl s vraždou cokoliv společného. V době, kdy dívka přišla o život, sice v jejím domě v Polance nad Odrou byl, podle svých slov ale uklízel zahradu. 

Žalobce má ovšem proti Patrikovi Konečnému hned několik důkazů – a za ten nejsilnější považuje vzorek DNA, který po mladíkovi údajně zůstal na místě vraždy. Podle státního zástupce ji napadl bodnořezným a tupým předmětem. Ženě zasadil nejméně 26 ran. Všechny směřovaly na obličej, hlavu a krk. Útok byl natolik brutální, že obžalovanému z tohoto důvodu hrozí až výjimečný trest či dokonce doživotí. Mladou ženu v tratolišti krve našli její příbuzní.

Konečný se nejprve policistům po svém zadržení přiznal. Později, a v úterý znova, tuto výpověď zpochybnil. Kriminalisté jej prý bili a nutili k doznání. „Dostal jsem jednu ránu. Psychicky jsme se složil, a řekl vše, co chtěli,“ uvedl u soudu. Nyní tvrdí, že kamarádku nezavraždil. Řekl, že v době činu spal v obývacím pokoji, a když se probudil, mladou ženu našel mrtvou na schodišti.

Žalobce nemá pochyb o tom, že je Patrik Konečný vrah. Ženu měl ubít zřejmě pánví a ubodat nožem.
Jiří Loučka
redaktor České televize

U soudu Konečný rovněž uvedl, že vraždu mohl spáchat nespokojený zákazník, kterému zavražděná prodávala drogy. Předložil i hypotézu, že za vraždou stojí přítel ženy, který byl v té době v zahraničí. Kamarádku údajně bil a ona vše chtěla nahlásit na policii. „Řekla mu to do telefonu. Byl jsem u toho. Balila se a chtěla utéct do Anglie,“ řekl Konečný. Cestou do zahraničí si podle něj přítel zajistil alibi a na vraždu si někoho najal.

Vražda otřásla Polankou

Mimořádně brutální vražda se odehrála 29. dubna v domě v ostravské části Polanka nad Odrou. Mladíka podle policie do domu pustila pravděpodobně sama pětadvacetiletá oběť.

Motiv byl podle policie loupežný. Z domu se ztratily peníze a věci v hodnotě několika desítek tisíc korun. Obviněného policisté znají, na svědomí má podle kriminalistů už několik zločinů. Souzen byl i v zahraničí. Policisté jej zadrželi po týdnu. Ukrýval se v bytě svého kamaráda. Při zatýkání asistovala zásahová jednotka. 

Soud bude ve středu pokračovat výslechem svědků. Pak senát kauzu odročí kvůli výslechu znalce. Hlavní líčení je naplánováno do 16. listopadu.