Výslech mělo doprovázet mučení. Jihočeský policista teď míří před soud

K soudu jde případ policisty, o kterém inspekce tvrdí, že při výslechu mučil dvaatřicetiletého muže. Podle obžaloby spolu s dalším kriminalistou muže nutil, aby se přiznal k činům, které nespáchal. Informaci ČT, že státní zástupce podal obžalobu, potvrdil státní zástupce Marcel Faktor z Krajského státního zastupitelství v Českých Budějovicích. Soud hrozí jen jednomu z dvojice původně obviněných kriminalistů; druhý loni v prosinci spáchal sebevraždu a státní zástupce trestní stíhání zastavil.

„Generální inspekce bezpečnostních sborů podala na konci května 2019 státnímu zástupci návrh na podání obžaloby a státní zástupce Krajského státního zastupitelství v Českých Budějovicích podal obžalobu,“ uvedl státní zástupce Marcel Faktor z Krajského státního zastupitelství v Českých Budějovicích.

Dva policisté zadrženému romskému recidivistovi podle inspekce tvrdili, že je pachatelem několika krádeží. On tvrdil, že je nespáchal.

„Byl na něj činěn velmi tvrdý nátlak, který spočíval ve vulgárních nadávkách a útocích. Dále došlo k fyzickému ataku na tohoto pachatele, přestože byl spoután. Následně pokračovaly výhrůžky, na základě kterých se pachatel doznal k trestné činnosti, kterou nespáchal,“ řekl loni v září po vznesení obvinění ředitel GIBS Radim Dragoun.

Inspekce mluví o nezvratných důkazech

Spoutaný muž měl podle inspekce dostat i úder otevřenou dlaní do obličeje. Inspekce tvrdí, že má o policejním násilí nezvratné důkazy. Zda jde o nahrávky, nechce komentovat.

Inspektoři obvinili dva českobudějovické kriminalisty loni v září z trestného činu mučení a jiného nelidského a krutého zacházení. V prosinci vyšetřovatelé obvinění ještě rozšířili o zneužití pravomoci úřední osoby a vydírání. Oba muže zatím policie postavila mimo službu.

Jeden z obviněných kriminalistů poté na své chatě spáchal sebevraždu. V případu tak figuruje pouze druhý obviněný policista, kterého teď obžaloval státní zástupce. Muži hrozí při zvýšené trestní sazbě až deset let vězení.