Státní zástupce znovu obžaloval muže, který opravoval komín vyhořelého Libušína

Za požár chaty Libušín na beskydských Pustevnách půjde znovu před soud muž z Karvinska. Podezřelý je ze zanedbání opravy komínových těles, hrozí mu až osm let vězení. Státní zástupce Jiří Sachr ČT potvrdil, že na muže podal obžalobu. Poprvé to udělal už před dvěma lety, vsetínský soud tehdy věc ale policii vrátil k došetření.

„Podal jsem obžalobu na stejného muže. Důkazní situace se nezměnila. Není proto důvod k jinému rozhodnutí,“ uvedl státní zástupce Jiří Sachr. Muže viní z obecného ohrožení z nedbalosti. Hrozí mu až osm let vězení. Podle žalobce zanedbal opravu komína historické budovy chaty Libušín v roce 2007.

Před soud ho poslal státní zástupce už v roce 2016. Okresní soud ve Vsetíně ale požadoval doplnění znaleckých posudků, zejména pak posudek týkající se příčiny požáru. Případ následně vrátil vyšetřovatelům k došetření. Proti tomu podal státní zástupce stížnost ke krajskému soudu v Olomouci. Ten mu ale nevyhověl.

Chata postavená v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče vyhořela v noci z 2. na 3. března 2014. Sloužila jako restaurace. Její obnova přijde zhruba na 100 milionů korun. Oprava shořelé budovy začala už v roce 2017. Dokončena by měla být příští rok v březnu.

Připomeňte si, jak vypadala chata po požáru: