Kozorožci, kteří utekli před vichřicí, jsou zpátky v olomoucké zoo. Čeká se na návrat daňků a jelenů

Posledního ze tří kozorožců kavkazských, kteří v březnu utekli ze zoologické zahrady v Olomouci při vichřici Eberhard, se podařilo pracovníkům zoo odchytit. Silný vítr tehdy na mnoha místech poničil výběhy a několik kozorožců, jelenů a daňků toho dokázalo využít. Odchyt kozorožců byl složitý a nakonec museli pracovníci zoo použít i narkotizační pistoli. Zvířata útěk přežila bez úhony a už jsou zpět ve svých výbězích.

Zaměstnanci zoo plaché kozorožce odchytávali postupně v okolí Velké Bystřice u Olomouce. „Denně se chodili krmit a byli monitorování pomocí fotopastí. Byli chyceni i díky usedlíkům z oblasti Velké Bystřice. Dva kozorožce naši zaměstnanci dokonce dostihli v bezprostřední blízkosti jedné z chat,“ řekla zooložka svatokopecké zoo Jitka Vokurková.

Vichřice Eberhard zasáhla olomouckou zoo v noci z 10. na 11. března a zanechala po sobě poničené výběhy, ale také velkou část lesa. Pracovníkům zoo se podařilo úspěšně zajistit výběhy nebezpečných zvířat, i tak ale uteklo několik jelenů sika, daňků evropských a kozorožců kavkazských. 

Daňci i jeleni se stále toulají

Největší problém s odchytem měli pracovníci zoo právě v případě kozorožců. Ve svém výběhu však stále nejsou uprchlí daňci a jeleni. „Snažili jsme se odchytit ty nejvzácnější, což znamená kozorožce. Jeleni i daňci se do areálu zoo vrací, jakmile bude opraven jejich výběh, zaměříme se i na ně,“ řekla mluvčí zoo Iveta Gronská. 

V tuto chvíli v zoo pokračují práce na opravách poškozených výběhů a pokračují také zásahy v lesích, ve kterých při vichřici padly stovky stromů. „Holiny ale už zarůstají vegetací, takže můžeme pracovat ještě přibližně tři týdny, poté budou muset lesní práce ustoupit a opět započít až na podzim,“ uvedla mluvčí.

V odstraňování škod výrazně pomohla i sbírka od lidí, kteří na účet poslali stovky tisíc korun, pokladničky najdou návštěvníci i přímo v areálu zoo. Pět milionů na opravy poskytne i olomoucký magistrát.