V Brně se čelně srazila tramvaj s trolejbusem. Desítky zraněných, třináct vážně

V Brně se čelně srazila tramvaj s trolejbusem. Nehoda se stala na křižovatce ulic Masná a Křenová. Podle mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje Michaely Bothové bylo celkem zraněno čtyřicet lidí, třináct těžce a středně těžce. Záchranáři aktivizovali traumaplán. Ulice byla kvůli likvidaci nehody téměř šest hodin uzavřena.

Nehoda tramvaje a trolejbusu se stala ve 13:44 u zastávky Masná. Na místo vyrazili hasiči, policisté i záchranáři. „Celkem jsme ošetřili čtyřicet zraněných, třináct  těžce a středně těžce. Zranění mají zlomeniny, pohmožděniny, nejtěžsí polytraumata,“ řekla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Michaela Bothová.

V tramvaji byl s největší pravděpodobností jen řidič, z trolejbusu museli hasiči několik lidí vyprostit. „Vyprostili jsme sedm lidí. V současné době hasiči pomáhali s ošetřováním a odvozem zraněných,“ řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Zraněné odvezla záchranka do brněnských nemocnic. „Na místo vyjely dvě posádky s lékařem a čtyři bez lékaře. Jde o mimořádnou událost druhého stupně, operátorky zaktivovaly traumaplán,“ řekla Bothová. Podle informací záchranářů jsou mezi zraněnými i dvě děti.

Druhý stupeň traumatologického plánu se vyhlašuje při počtu zraněných mezi jedenácti až sty. Plán stanoví především činnost výjezdových skupin zdravotnické záchranné služby na místě mimořádné, způsob transportu postižených do zdravotnických zařízení a seznam těchto zařízení.

Křenová ulice byla téměř šest hodin zavřená, provoz se do ní mohl vrátit po sedmé hodině večer. Policisté hned po nehodě řídili na místě dopravu a také pomáhali s ošetřením zraněných. Lehce zraněné odvezl k ošetření autobus dopravního podniku. 

Příčinu nehody šetří policie i Drážní inspekce

Příčinu nehody policisté šetří. „ Prošetřujeme všechny možné příčiny nehody od nedbalosti, technickou závadu nebo zdravotní problémy některého z řidičů,“ řekl policejní mluvčí.

Podle svědků měl jít po přechodu chodec na červenou a řidič trolejbusu se mu snažil vyhnout. „My o té spekulaci víme, ale v tuto chvíli to nemůžeme potvrdit ani vyvrátit,“ řekla mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková. Trolejbus linky 33 se míjel se služební tramvají, která jela z centra. „Naši řidiči jsou oba v péči lékařů, naštěstí nejsou v ohrožení života,“ řekla Hana Tomaštíková.

Nehodou se zabývá i Drážní inspekce. „Škoda byla odhadnuta na více než milion korun. Drážní inspekce vyšetřuje příčiny a okolnosti mimořádné události v místě jejího vzniku,“ řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. 

Byla to druhá nejvážnější nehoda MHD v Brně za posledních 30 let

Patrně nejvážnější nehoda brněnské hromadné dopravy za posledních třicet let se stala v květnu 2011. V brněnských Černých Polích se srazil trolejbus s tramvají. Vyšetřování ukázalo, že řidič trolejbusu vjel do křižovatky na červenou přímo do cesty tramvaji. Střet byl tak silný, že trolejbus se několikrát otočil kolem své osy a skončil na chodníku. Rozbitým zadním oknem vypadl ven člověk. Zemřel na místě. Řidič trolejbusu dostal za svou chybu u odvolacího krajského soudu tři roky a čtyři měsíce vězení.

V listopadu 2017 se srazily čelně v křižovatce mezi Hybešovou ulicí a Novými Sady v Brně dvě tramvaje. Jeden z řidičů si nezkontroloval výhybku a přejel do protisměru. Na místě bylo deset zraněných.

Loni v lednu vyjel trolejbus na trase Brno-Šlapanice mimo silnici a narazil do sloupu. Kromě řidiče se lehce zranili tři cestující.