Slunná sobota zahřála Jeseník. Naměřili zde přes osmnáct stupňů

Jeseník o půl stupně překonal svůj šestnáct let starý rekord, když zde meteorologové naměřili 18,5 stupně Celsia. Současně šlo o nejvyšší teplotu v celém Olomouckém kraji a současně také jediný rekord, který se v celé republice podařilo slunné sobotě zlomit.

„Teplota se v kraji většinou pohybovala mezi 16 až 18,5 stupněm. Například v Přerově bylo naměřeno 17,7 stupně a v Olomouci rovných 18 stupňů,“ uvedl Roman Volný z ostravského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Jesenické teploměry byly také těmi jedinými, které v sobotu svedly přepsat statistiky meteorologů. Nikde jinde v republice teploty starší maxima nepřekročily, třebaže tepleji než v Jeseníkách samozřejmě bylo. Vůbec nejvýš se rtuť vyšplhala ve stanici Otice na Opavsku, když se zastavila na 19,3 stupně Celsia.

Krajské rekordy jsou nad dvaceti stupni

Vysoké teploty očekávají meteorologové v Olomouckém kraji také v neděli, pohybovat se mají v rozmezí od 17 do 20 stupňů. Rekord však zřejmě nepadne. „Rekordy obzvlášť v Olomouckém kraji se pro tento den pohybují až někde mezi 22 až 23 stupni. Dvacítka může být někde překročena, ale spíše nijak výrazně,“ doplnil Volný.

Slunné počasí nicméně v neděli čeká celou Moravu a Slezsko. Zatímco zde se mají teploty pohybovat těsně pod dvacítkou, v Čechách mají zůstat mezi patnácti a devatenácti stupni. Na jasné nebo polojasné obloze se totiž během dne od severozápadu objeví mraky a mohou přibýt i přeháňky.