Praha zaplatí dluh za licenci k Opencard a dokoupí 56 tisíc karet

Praha - Praha splatí dluh za licence k Opencard vlastníku autorských práv - společnosti eMoneyServices. Zároveň dokoupí licenci na dalších 56 000 karet. Celkem zaplatí 27 milionů korun. Dohodla se na tom dnes Rada hlavního města. Se současným systémem chce město pokračovat do konce roku, do té doby chtějí radní vymyslet, co bude dál.

Praha nyní drží licence na zhruba 950 000 karet. Vydáno jich bylo přes 1,2 milionu. Licence nakoupí v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění. Jde o praxi, kterou hlavní město používalo i v minulosti. Například v roce 1998 zakoupila Praha 200 000 licencí, v roce 2010 jich dokoupila na 650 000 a v roce 2011 na celkový počet 950 000.

Smlouva s vlastníkem práv ale Praze končí už v polovině června. Město chtělo od firmy eMoneyServices (EMS) autorská práva odkoupit a problematický projekt provozovat samo. V posledních dnech ale situace eskalovala. Obě strany nenašly shodu na ceně. Co bude s projektem za 1,35 miliardy dál, tak zatím nikdo neřekl. Politici i zástupci EMS ale potvrzují, že jednání o odkupu autorských práv pokračují. Vedení města dokonce zvažovalo návrat k papírovým kuponům, záměr ale nakonec zamítlo.

Praha koupí další licence na Opencard (zdroj: ČT24)

Firma údajně žádala skoro 500 milionů korun, což město označilo za nepřijatelné. EMS ale tvrdí, že v nabídce uvedla částku 370 milionů korun, kterou považuje za adekvátní. Minulý týden navíc přišla s novou variantou, podle níž by Praha zaplatila jen 85 milionů, zbylé peníze by do Opencard za příslib budoucího zisku nalili soukromí investoři. Někteří opoziční zastupitelé by se ale od Opencard raději odstřihli. „Praha by měla nabídnout nějakou alternativní technologickou variantu, kterou by snížila závislost na Opencard, například aplikace na chytré telefony,“ domnívá se předseda pražské organizace SNK ED Jiří Witzany.

Vedení města už ale několik měsíců čelí trestnímu stíhání kvůli tomu, že v roce 2012 prodloužilo spolupráci s EMS. Nedávno kvůli tomu navíc dostalo milionovou pokutu od antimonopolního úřadu. Politici z TOP 09 ale tvrdí, že údajně nevýhodně nastavené smlouvy z éry primátora Pavla Béma (ODS) neumožňují jiný postup.

Vydáno pod