Řidiči kamionů nedbají dopravních zákazů. Projíždějí uzavřenými silnicemi na Ostravici a u Nového Jičína

Policie trestá řidiče kamionů (zdroj: ČT24)

V Beskydech leží nejvíce sněhu z celé České republiky. Například na Lysé hoře je ho více než dva metry. Kvůli zimnímu počasí jsou stále uzavřeny silnice pro kamiony na Ostravici a u Nového Jičína. Řidiči kamionů ale podle dopravních policistů zákaz nedodržují.

Situace je tristní, hodnotí policie. „Zejména na dálnici D48, kde v úseku mezi Příborem a Novým Jičínem platí zákaz od 22. prosince,“ sdělil redaktor ČT Marek Slavík s tím, že od konce loňského roku už zákaz porušilo celkem 190 řidičů.

Obdobná situace panuje na silnici I. třídy číslo 56 vedoucí z Ostravice na Slovensko. Tam omezení nedbalo téměř 150 řidičů, sdělili zástupci dopravní policie. Podle zjištění ČT může řidičům ignorujícím zákazové značky policie uložit pokutu až ve výši dva tisíce korun s tím, že většinou se v takovém případě ukládá sankce na její horní hranici.

Přestupky podle statistik páchají čeští řidiči i cizinci. Zvláště na dálnici D48 chce vedoucí odboru dopravy krajské policie razantně navýšit namátkové kontroly. Restriktivní opatření má snížit počet nehod, které jsou v úseku v tuto chvíli časté.

Komunikace ležící mezi Příborem a Novým Jičínem totiž nyní prochází kompletní rekonstrukcí. „Provizorní cesta je hodně klikatá a s větším převýšením. Proto se vedení kraje rozhodlo odklonit kamionovou dopravu přes dálnici D1 přes Ostravu,“ přiblížil Slavík. Zákaz platí pro nákladní vozidla nad 12 tun. Omezení na obou místech bude platit až do konce března.

ŘSD nabádá k opatrnosti

Na silnicích v horách v Moravskoslezském kraji si ve druhé polovině ledna řidiči musí dávat zvýšený pozor. Na Frýdecko-Místecku v Beskydech jsou silnice podle informací z Ředitelství silnic a dálnic bez sněhu, případně mokré po chemickém ošetření, ve vyšších polohách je pak na nich zajetá posypaná vrstva sněhu. Na Bruntálsku v Jeseníkách jsou silnice I. třídy suché a vymrzlé.

Řidiči musí být opatrní také na silnicích nižších tříd ve vyšších polohách na Opavsku. Je na nich zajetá nebo rozbředlá vrstva sněhu rovněž pokrytá inertním posypem.

Podle předpovědi meteorologů bude v kraji oblačno a teploty dosáhnou až osmi stupňů Celsia. Přes den bude ojediněle sněžit jen na horách, v noci na pátek už může sněžit všude.