Mendelova univerzita slaví stovku. Na přípitek vyrobí jubilejní víno a pivní speciály

Brněnská Mendelova univerzita letos oslaví sto let od založení. Vysoká škola zaměřená na lesnictví a zemědělství má dnes pět fakult a je jedním z největších vlastníků lesů na Moravě. Ke svému jubileu plánuje řadu akcí. Připraví také unikátní víno a čtyři druhy pivních speciálů.

Mendelova univerzita je nejstarší samostatnou vysokou školou svého zaměření v České republice. Snahy o vznik vysokého zemědělského učení na Moravě sahají až do roku 1864. Tehdy se ale iniciátorům školu tohoto charakteru založit nepovedlo a vznikla až společně s Československem. Tehdejší Vysoká škola zemědělská byla v Brně zřízena zákonem ze dne 24. července 1919. Jméno Johanna Gregora Mendela má univerzita v názvu od roku 1995.

  • Jako první nová vysoká škola československého státu byla založena
    12. 12. 1918 Vysoká škola zvěrolékařská
  • 28. 1. 1919 byla zřízena Masarykova univerzita v Brně (v letech 1960–1990 jako Univerzita Jana Evangelisty Purkyně)
  • 12. 12. 1919 vznikla Vysoká škola zemědělská v Brně; v roce 1994 přejmenována na Mendelovu zemědělskou a lesnickou univerzitu, od roku 2010 Mendelova univerzita v Brně.
  • zdroj: ČSÚ

„Oslavy se ponesou zejména v duchu zaměření našich pedagogických aktivit. Jsou tedy často spojeny se zemědělstvím, lesnictvím a přírodou obecně,“ uvedla rektorka univerzity Danuše Nerudová. Škola se podílí například na pořádání jihomoravských dožínek, které se uskuteční na konci srpna na Mendlově náměstí. Od ledna jezdí Brnem také tramvaj zelené barvy s motivem listu českého národního stromu lípy a logem univerzity. Podrobný program oslav představují webové stránky školy

Speciální pivo a víno

Pivo a víno, které univerzita k jubileu nabídne, bude unikátní. „Lahví vína bude pouze sto. Jde o červené víno modré odrůdy Cerason. Víno má příjemnou plnou chuť,“ řekl vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství Mendelovy univerzity Mojmír Baroň. Jedna lahev bude stát 1919 korun.

Pivní nabídka univerzity je bohatší. Studenti budou vyrábět pivo s názvem Studentský speciál, další pivo Igorův speciál má silnější chuťové stopy nepálské trávy a jeho slad pochází ze školního statku v Žabčicích. Lidé budou moct ochutnat i historické pivo. „Ležák 1919 je vyrobený z pšeničných a pšeničně žitných sladů. Po válce byla nouze o kvalitní suroviny. Jak se s tím tehdejší sládci vypořádali, můžou lidé posoudit sami,“ říká vedoucí Ústavu technologie potravin Tomáš Gregor.

Absolventy čeká Sraz století

Absolvent univerzity Petr Kobzík, který po škole v Brně založil vlastní minipivovar, se snaží zavádět do praxe nejnovější poznatky. „Je samozřejmě pěkné neustále vymýšlet další speciály, ale pro nás je zajímavější opírat se o skutečný výzkum a vymýšlet nové postupy,“ říká Kobzík.

Není zdaleka jediným absolventem, se kterým univerzita spolupracuje. Všichni, kdo školou prošli, budou mít v červnu v areálu univerzity sraz. „Na 15. června plánujeme navíc Sraz století. Předpokládáme, že se do Brna sjedou tisíce absolventů naší školy,“ očekává rektorka Nerudová.

Absolventů je za sto let univerzity skoro sto tisíc. Patřil mezi ně například první ministr zemědělství a tehdejší předseda KDU/ČSL Josef Lux nebo olympionik a mistr světa v běhu na lyžích Martin Koukal.

Tomáš Gregor (vlevo) a Petr Kobzík (vpravo) v pivovaru
Zdroj: www.mendelu.cz

Škola, kterou navštěvuje osm tisíc studentů, chce po deseti letech drobně změnit logo a vystavit své insignie na Špilberku.