Opava chce mít příští rok vyrovnaný rozpočet. Prioritou má být stavba aquaparku

Vedení Opavy chce mít příští rok vyrovnaný rozpočet. Představitelé magistrátu plánují příjmy i výdaje vyšší než miliarda korun. Plán investic představí radní ale až na březnovém zastupitelstvu.

Podle primátora Tomáše Navrátila (ANO) chtějí zástupci města připravit investiční záměr na dalších sedm let a získat pro něj podporu i v opozici. Rozpočet ještě musí v prosinci schválit zastupitelé.

V současné chvíli rozpočet Opavy na rok 2019 počítá s několika menšími investicemi. Například bude pokračovat revitalizace sídliště v Kylešovicích. Za čtyři miliony korun město nechá opravit hřiště a upravit zeleň, za 17 milionů korun chce příští rok opravit bytový dům na Horním náměstí.

Další investiční záměry v horizontu sedmi let představíme zastupitelům v březnu.
Tomáš Navrátil
primátor

Aquapark má být v novém

Jednou z priorit je pro vedení Opavy oprava současného bazénu a stavba nového aquaparku. Mezi prioritní akce podle Navrátila bude patřit i oprava zimního stadionu či další osud chátrajícího, částečně nevyužitého obchodního centra Slezanka v centru historického jádra.

Velkou část opavského rozpočtu, který dosáhne celkové sumy 1,07 miliardy korun, tvoří položky nutné pro chod městských firem či organizací. Nejvyšší suma putuje na účet Technických služeb Opava, které budou hospodařit s bezmála 132 miliony korun. Opavské školy dostanou 76 milionů korun, divadlo přibližně o deset milionů více. Provoz městské policie vyjde na 36,6 milionu korun.

Na grantech opavský magistrát rozdělí mezi žadatele okolo 35 milionů korun. Na sportovní granty bude 9,3 milionu korun, projekty v sociální oblasti získají přes 24 milionů korun. Kulturní projekty město podpoří dvěma miliony korun.