Opavě bude vládnout Navrátil z ANO. Havířov povede jeho stranický kolega Bělica. V čele Karviné zůstává Wolf

Primátorem Havířova se stal dosavadní náměstek primátorky Josef Bělica (ANO), který je ale od posledních voleb i poslancem. V čele Havířova proto bude působit jako neuvolněný. V pondělí byl zvolen i primátor Opavy, tam usedne v čele města Tomáš Navrátil z hnutí ANO, které sestavilo koalici s KDU-ČSL, Stranou zelených, Piráty & Opavany a Občany městských částí Opavy. Zastupitelstvo zasedalo i v Karviné. Primátorem se stal Jan Wolf z ČSSD.

Navrátil ve funkci vystřídal dosavadního primátora Radima Křupalu z ČSSD. V čele města usedl i přesto, že jako jednička vedl kandidátku ANO do voleb Igor Hendrych. Už během kampaně ANO tvrdilo, že kandidátem na primátora bude právě Navrátil.

Opavská rada má 11 členů. Pět radních získalo ANO, Piráti a Opavané tři, Občané městských částí dva, jedno křeslo obsadil společný kandidát volebních uskupení KDU-ČSL a Zelená pro Opavu. Koalice má v devětatřicetičlenném zastupitelstvu dvaadvacet křesel.

Navrátil bude mít na starost investice, zahraniční agendu či dopravní podnik. Jeho první náměstkyní se stala Hana Brňáková (Piráti a Opavané), která bude mít v gesci rozvoj města, strategické plánování, informatiku, školství a sport dětí a mládeže, kulturu a hokejový klub. Náměstkem se stal Igor Hendrych (ANO) a společný kandidát KDU-ČSL a Zelená pro Opavu Michal Jedlička.

Hendrych bude mít v kompetenci majetek města, sociální věci, prevenci kriminality, městskou policii a prvoligový fotbalový klub. Jedlička například územní plánování, dopravu a životní prostředí.

Bělica udělal z exprimátorky svou náměstkyni

Josef Bělica střídá v čele Havířova Janu Feberovou (ČSSD), která by se měla stát jeho náměstkyní. Město povede koalice ANO, ČSSD, Společně pro Havířov a Hnutí pro Havířov, která bude mít mít většinu 27 hlasů.

V jedenáctičlenné městské radě obsadí ANO šest míst, ČSSD tři a po jednom budou mít zbývající dvě uskupení. ANO bude mít kromě primátora dva náměstky a tři radní, sociální demokraté budou mít jednoho náměstka a dva radní, Společně pro Havířov bude mít náměstka a Hnutí pro Havířov radního. Nově bude mít město čtyři náměstky, dosud byli tři.

ANO bude mít náměstky Ondřeje Baránka pro ekonomiku a správu majetku a Stanislavu Goreckou pro sociální věci. Sociální demokratka Feberová povede školství a kulturu, lidovec Bohuslav Niemiec bude mít na starost investice a chytré město.

Radní Daniel Vachtarčík z Hnutí pro Havířov bude mít na starosti sport a pro svou funkci bude uvolněn z pracovního poměru. Neuvolněnými radními budou za ANO Alena Olšoková, Róbert Masarovič a Iva Georgiu a za ČSSD Jiří Martínek a Pavel Rapant.

Opozice primátora kritizuje

Josef Bělica bude funkci primátora vykonávat jako neuvolněný, což v pondělí kritizovala opozice. Podle někdejšího náměstka města Eduarda Heczka (KSČM) bude Havířov zřejmě raritou a nepovažuje za správné, aby primátor nebyl pro svou funkci uvolněn. Podle něj by si město zasloužilo, aby se primátor jeho vedení věnoval naplno.

Bělica bezprostředně po zvolení uvedl, že je připraven se své funkci věnovat naplno a ve prospěch občanů. „Říkal jsem občanům před volbami, že pro mě je Havířov prioritní, to zůstává. Hodlám svůj poslanecký mandát využívat ku prospěchu občanů,“ uvedl. Připomněl, že jeho setrvání ve Sněmovně požadovala místní organizace hnutí, která chtěla, aby Havířov měl svého poslance.

Dodal, že nové vedení potřebuje dokončit investiční akce. „Prioritami jsou investice do bytového fondu, dokončení rekonstrukce havířovského nádraží, prioritou je chytré město a digitalizace města, snížení administrativy,“ řekl. Domnívá se, že funkci primátora a poslance lze skloubit. 

Karviná má v čele sociálního demokrata

Primátorem Karviné zastupitelstvo zvolilo Jana Wolfa z ČSSD. Na ustavujícím zasedání pro něj hlasovalo 32 zastupitelů, zastupitelstvo má 41 členů. Město v následujícím volebním období povede koalice ČSSD, hnutí ANO a komunistů, která bude mít převahu 33 hlasů. ČSSD radnici dosud ovládala pouze ve spolupráci s KSČM. Wolf přesto preferoval širší spolupráci, a uskupení se tak dohodla na uzavření trojkoalice.

„Budu se snažit funkci vykonávat, jak nejlépe budu umět, svědomitě, řádně a ve prospěch všech občanů města,“ uvedl po zvolení Wolf. Zásadní prioritou nového vedení podle něj bude příprava na restrukturalizaci po hornické činnosti. Město chce pokračovat také v projektu Karviná všemi deseti, kdy se bude snažit získat na deset jednotlivých projektů až deset miliard korun. Zaměřit se chce také na bezpečnost.

„Musíme zapracovat na marketingu, protože spousta lidí si o Karviné pořád myslí, že to je šedé město. Musíme toto myšlení trošku změnit nejen u lidí v Karviné, ale i u těch, kteří jsou v okolí,“ doplnil Wolf. Pro vedení města je podle něj podstatná spíše manažerská práce než stranická příslušnost. „Věřím, že uděláme zase dobrý tým,“ dodal. Wolf je v čele Karviné od letošního ledna, kdy ve funkci vystřídal dlouholetého primátora Tomáše Hanzela (ČSSD), který se chtěl věnovat práci poslance. 

Jan Wolf
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

V jedenáctičlenné radě budou mít sociální demokraté sedm mandátů, partnerům nabídli po dvou místech, přičemž ANO a komunisté budou mít shodně po jednom náměstkovi. Sociální demokraté kromě primátora budou mít i dva náměstky. Primátor bude mít v gesci například rozpočet a městskou policii.

Náměstkem opět bude Lukáš Raszyk (ČSSD), který bude mít na starosti investice, dotace a komunální služby, a nově Andrzej Bizoń (ČSSD), který bude mít resort školství, kultury a sportu. Radními za sociální demokracii budou Blanka Dadoková, Zdeněk Vojkůvka, Dalibor Závacký a Radim Slíva.

Hnutí ANO bude mít v radě Vladimíra Kolka, který bude jako náměstek odpovědný za územní plán. Radním bude lídr kandidátky a náměstek hejtmana Martin Gebauer. Komunisté budou mít v radě dosavadního náměstka Miroslava Hajdušíka, který bude mít na starost sociální věci a krizové situace, a jako radního Karla Wiewiórku.