Vedení obce Krasov na Krnovsku zůstává nejasné. Nejsou vyloučeny nové volby

V obci Krasov na Krnovsku vyhrálo letošní komunální volby sdružení nezávislých kandidátů Krasováci. První místo jim zajistil náskok čtyř hlasů před druhým uskupením Za lepší život a budoucnost v Krasově, které získalo tři mandáty. Toto uskupení má však uvažovat o složení mandátů. V obci tak není vyloučeno opakované hlasování.

Podle redaktora České televize Jana Pirkla bude o obsazení vedení obce jasněji až po ustavujícím výboru sedmičlenného zastupitelstva, které proběhne na začátku listopadu.

„Krasovem kolují zvěsti, že se současná starostka Monika Baranová a její uskupení Za lepší život a budoucnost v Krasově chystá rezignovat na své mandáty,“ zjistil Jan Pirkl. Kvůli tomu by klesl i minimální počet zastupitelů pod pět a musely by se konat nové volby.

Dosavadní starostka obce Monika Baranová (Za lepší život a budoucnost v Krasově) totiž uvedla, že si spolupráci s Krasováky umí představit jen velmi těžko. Její uskupení údajně zatím nikdo z vítězného uskupení ještě ani nekontaktoval.

Krasováci si chtějí vybrat, s kým budou spolupracovat

Vítězné uskupení SNK Krasováci si je podle svých představitelů vědomo těsného vítězství v komunálním hlasování. I proto budou podle svých slov spolupracovat s druhou komunální stranou. Nechtějí ale jednat se všemi lidmi v uskupení. Podle Jana Pirkla rovněž provedou audit obecních investic a pak se rozhodnou, jak budou dále pokračovat.

Volby do zastupitelstva Krasova vyhrálo uskupení SNK Krasováci s 50,14 procenta hlasů. Hnutí Za lepší život a budoucnost Krasova získalo 49,86 procenta.

Nelehká povolební jednání probíhala i v nedalekých Slezských Pavlovicích na Osoblažsku. Ty vyhrála dosavadní starostka Lenka Drozdová (SNK Budoucnost Pavlovic), v čele obce ale nezůstane. „Hlavou obce se stane nakonec trojka z její kandidátky, která se domluvila s protistranou,“ poznamenal Jan Pirkl s tím, že starostka Drozdová takové jednání nesla nelibě.