Hradec Králové schválil tendr na nový stadion. Vyjde na 400 milionů

Reportáž: Hradec vypsal nový tendr na stadion (zdroj: ČT24)

Královéhradečtí zastupitelé schválili vypsání nového tendru na stavbu fotbalového stadionu za téměř 400 milionů korun. O velkou městskou investici by se mohlo začít soutěžit už v říjnu. Původní, v červenci vyhlášený tendr město zrušilo kvůli chybě administrátora soutěže.

Hradec Králové se na stavbu nového stadionu připravuje zhruba patnáct let a jedná se o největší městskou investici za poslední roky. Tendr přitom vypsal už v létě. Město ho ale muselo zrušit proto, že administrátor soutěže firma Smart effect opomněl prodloužit lhůtu pro podání nabídek v elektronickém systému evidence veřejných zakázek.

„Zrušení tendru a vypsání nového je právně nejčistší cesta. Jinak by tendr mohl být napaden uchazeči i Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže,“ uvedl náměstek primátora pro investice Jindřich Vedlich (Slušná politika a Hradečtí patrioti).

Celou situaci s opakováním soutěže označil za nepříjemnou, protože kvůli opakování tendru projekt nabere asi tři měsíce zpoždění. Opětovné vypsání zakázky ovšem městu aspoň umožnilo aktualizovat zadávací dokumentaci a zohlednit v ní dosavadní dotazy potenciálních zájemců o práci na stadionu.

Stadion pro deset tisíc lidí

Objekt má vyrůst na místě již zcela nevyhovujícího všesportovního stadionu z roku 1960, kde má zázemí druholigový klub FC Hradec Králové. Už loni na podzim ze západní tribuny zmizela střecha, sedačky, komentátorské stanoviště a beton na povrchu pískového valu. Kapacita stadionu bez západní tribuny klesla ze 7000 na 4500 diváků.

Radnice plánuje, že nový stadion nebude sloužit jen sportu, ale i jako multifunkční aréna pro pořádání kulturních akcí a pojme deset tisíc lidí. Soutěž se týká stavby dvou tribun, nové hrací plochy, parkoviště a osvětlení ve tvaru pro stadion typických lízátek.

V hlavní západní tribuně má být zázemí pro klub, hráče, novináře a fanoušky. Druhá severní tribuna bude za brankou ve směru od řeky Orlice. Stavba zbylých dvou tribun by měla přijít na řadu později, podle finančních možností města. Radnice míní, že po opakované soutěži by stavební práce mohly začít na jaře příštího roku.