Podvodníci si podle žalobce vymysleli obchody s Emiráty, pak chtěli peníze od státu

Podvody s DPH (zdroj: ČT24)

Krajský soud v Ostravě projednává v těchto dnech další dějství v kauze daňových úniků za téměř 370 milionů korun. Firma z Ostravy měla podle žalobce po státu požadovat nadměrné navrácení daně z přidané hodnoty. Podle obžaloby však firma prováděla fiktivní obchody se společnostmi v Maďarsku a ve Spojených arabských emirátech a na vrácení DPH neměla nárok.

„Většina z obžalovaných sice u soudu odmítla vypovídat, během výslechu na policii ale někteří z nich na svou obhajobu uvedli, že se většina obchodů uskutečnila,“ sdělil redaktor České televize Jiří Loučka.

Firma se podle souzených dostala do problémů až po zásahu finančního úřadu. Žalobce to ale odmítá. 

Společnost obchodovala například s opasky, kosmetikou, hračkami a zipy, které údajně nakupovala u dvou firem v Praze a pak se ziskem okolo deseti procent prodávala dál do Spojených arabských emirátů či Maďarska. Zboží se však podle žalobce pořizovalo jen u firem, do jejichž vedení firma údajně dosadila takzvané bílé koně. Obžaloba se týká šesti lidí.

Stát považuje obchody za vymyšlené

Podle obžaloby ale všechny obchody byly fiktivní. Faktury za dodavatele měli vystavovat obžalovaní, kteří fungovali údajně jako nastrčení manažeři. Ostravská firma faktury nikdy neplatila. Posílala jen zlomek peněz, což sloužilo jako odměna pro manažery – bílé koně.

Cílem transakcí bylo požadovat po státu nadměrné vratky DPH. V letech 2009 až 2011 takto podle obžaloby způsobili státu škodu 368 milionů korun.

Dokazování v tomto případě bude dlouhé. Hlavní líčení trvá už od ledna. „Obžalovaní se dopustili podle obžaloby trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. V případě prokázání viny jim hrozí tresty v rozpětí od pěti do deseti let,“ řekla již dříve mluvčí krajského soudu Lucie Olšarová.