U Hrabyně začala oprava gabionové stěny. Loni se zřítila na frekventovanou silnici

Společnost Eurovia CS začala ve čtvrtek na silnici I/11 nedaleko Hrabyně na Opavsku opravovat gabionovou stěnu. Ta se sesunula loni v září. Oprava, která přinese četná dopravní omezení, by měla být dokončena ještě letos.

Podle mluvčí firmy Eurovia Ivety Štočkové skončí hlavní práce do konce roku. V místě mají vzniknout železobetonové stěny, které budou obloženy novým gabionovým obkladem.

V Moravskoslezském kraji mohou být podle Jana Rýdla z ředitelství silnic a dálnic i další problémové úseky, kde je použito podobné řešení. Podle zjištění České televize je silničáři plánují postupně odstranit a nahradit jinou opěrnou technologií.

Opravy naše společnost provede na své náklady, které následně budeme uplatňovat u pojišťovny.
Iveta Štočková
mluvčí firmy Eurovia

Stěna se nachází u úseku silnice I/11 spojující Ostravu s Opavou, který byl otevřen před třemi lety. Jeho stavba stála zhruba 4,5 miliardy korun. Příčinou sesunu části zdi bylo zřejmě nevhodně zvolené projekční řešení

Na silnici bude částečně omezena doprava

V místě oprav bude vždy uzavřena část jednoho jízdního pruhu a bude tam snížena rychlost. „Budou odtěženy dvě sekce gabionových stěn, odebrány další vzorky a následně v místě vzniknou nové železobetonové stěny, na kterých se provede nový gabionový obklad,“ popsala Štočková.

Hlavní práce by firma chtěla stihnout do období zimní údržby. „Pracovat budeme postupně na dílčích místech a společně s pracemi bude umisťováno dopravní značení, aby byl zajištěný bezpečný prostor pro pracovníky a plynulost dopravy,“ dodala Štočková.

Zřícené gabiony na silnici 1/11 (zdroj: ČT24)