Záchranné práce v Českém Těšíně komplikoval déšť. Přeživší muž zůstává po výbuchu v kritickém stavu

Výbuch v Českém Těšíně (zdroj: ČT24)

Hasiči v Českém Těšíně na Karvinsku, kde se ve čtvrtek odpoledne po výbuchu zřítila část dvojdomku, již ukončili pátrání po případných dalších zavalených osobách. Z trosek již včera  vyprostili vážně zraněného šedesátiletého muže, který utrpěl hluboké popáleniny na hlavě, rukou a nohou, celkem asi na čtyřiceti procentech povrchu těla. Podle zjištění České televize je nyní hospitalizován v kritickém stavu.

Kromě obrovského množství navršeného stavebního materiálu pod zborcenou střechou komplikoval v noci záchranné práce i silný déšť, jak potvrdil mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. Výbuch v domě nastal ve čtvrtek okolo 15:30. Co jej způsobilo, se zatím neví.  

„Na místě celou noc pracoval víceúčelový kloubový traktor Huddig ze Záchranného útvaru v Hlučíně, více než dvě desítky profesionálních hasičů a také vyšetřovatelé požárů hasičského sboru a policie,“ uvedl Kůdela.

Už ve čtvrtek v podvečer a večer sutiny pod zborcenou střechou dvakrát propátrali dva služební psi specializovaní na hledání zavalených lidí, ale bez přesnějšího výsledku. Plochu osvětlovala silná světla.

„Traktor pak nejprve odňal z ruin domku speciálními kleštěmi obě plechové střechy, položené po rekonstrukci domku na sobě, které se po výbuchu sesunuly na úroveň přízemí. Velké střešní plechy předtím nařezali na užší pláty hasiči rozbrušovacími pilami, aby zjednodušili traktoru práci,“ popsal práce Kůdela.

Traktor opatrně odsunoval trámy a střešní desky. Sutiny, které prohledávali hasiči a kriminalisté, jsou postupně odváženy na skládku odpadů. Práce by měly skončit v pátečních odpoledních hodinách.