Po výbuchu se v Českém Těšíně zřítila část domu. Záchranáři pátrají po přeživších, jednoho již vyprostili

Z rodinného domu v Českém Těšíně se ve čtvrtek ozval mohutný výbuch. Část domu se zřítila, ze sutin záchranáři vyprostili zraněného muže, který byl převezen k ošetření do nemocnice. Šedesátiletý zraněný muž utrpěl zranění ohrožující život, sdělil mluvčí zdravotnické záchranné služby Lukáš Humpl.

Podle Humpla muž utrpěl hluboké popáleniny na hlavě, rukou a nohou, celkem asi na čtyřiceti procentech těla. Záchranáři ho po ošetření uvedli do umělého spánku a vrtulníkem transportovali do Fakultní nemocnice v Ostravě. Na místě ošetřili ještě mladou ženu, která nebyla zraněna, ale podle zdravotníků jevila známky akutní stresové reakce.

Podle policejního mluvčího Richarda Paláta na místě zasahoval rovněž statik. Zjišťoval, jak je zbylá část domu stabilní. Hasiči v lokalitě využívají těžkou techniku včetně kontejneru pro stabilizaci budov.

Neštěstí se stalo okolo 15:30. Hasiči stále odstraňují sutiny a rozebírají zborcenou střechu. Pátrají, zda pod troskami ještě někdo není, dodal mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Podle zjištění České televize působí na místě i kynologové. „Poté, co jsme přijeli na místo, jsme zjistili, že polovina domku je destruována. Střecha spadla až na úroveň prvního nadzemního podlaží. Veškeré zdivo z prvního nadzemního podlaží se posunulo na úroveň sklepa,“ doplnil ředitel HZS Moravskoslezského kraje Vladimír Vlček, podle něhož zatím není jasné, proč k výbuchu došlo.

Na místě využijí hasiči rovněž sací bagr. „Zásah je velmi komplikovaný. V lokalitě je spousta míst s relativně velkým množstvím sutin, které se musejí dostat ven – pokud nebude možné využít bagr, musejí se odstranit ručně,“ dodal ředitel moravskoslezských hasičů.