Ostravská nemocnice dostane nové rozvody vysokého napětí. Důvodem byly výpadky proudu

V areálu ostravské městské nemocnice se začnou ještě letos opravovat rozvody vysokého napětí. Důvodem jsou tři výpadky proudu, které nemocnici postihly postupně v loňském a letošním roce.

Jak uvedl náměstek ostravského primátora Michal Mariánek (Ostravak), první etapa opravy v areálu nemocnice vyjde na 5,5 milionu korun.

Výpadky podle Mariánka trvaly vždy maximálně minuty, pokaždé naskočily záložní zdroje elektřiny a pacienti nebyli nijak ohroženi.

První blackout jsme v nemocnici řešili loni v srpnu. Další dva pak letos v březnu a dubnu. Není možné provozovat nemocnici za takových okolností.
Michal Mariánek
náměstek ostravského primátora

Problémy s elektřinou způsobila podle něj zanedbaná údržba rozvodů. „Vedení je staré 30 až 40 let,“ řekl náměstek. Nejproblematičtější větev rozvodu vysokého napětí se začne opravovat ještě v září. Práce potrvají do listopadu a vyžádají si více než 5,5 milionu korun. „Další etapy pak budou následovat,“ řekl náměstek.

Další opravy nemocnice umožní fond

Ostrava již dříve vytvořila dva účelové fondy na investice, které město čekají. Jeden z nich je vyčleněn na rekonstrukci Městské nemocnice a druhý na výstavbu koncertní haly, na níž už město vyhlásilo architektonickou soutěž.

„Rekonstrukce městské nemocnice bude stát řádově dvě miliardy korun a nikdo nám na to nic nedá, město to bude muset zaplatit ze svého. Už jsme do fondu dali 750 milionů korun, část se odčerpala na drobnější investice, ale téměř půl miliardy tam je a každý rok tam dáme z rozpočtu 250 milionů korun,“ řekl primátor Tomáš Macura (ANO).

Podle opozičního zastupitele Lumíra Palyzy (zvolen za ČSSD) jsou přebytky hospodaření, které město vytvářelo, zbytečné. „Mohly být v daném roce okamžitě investovány do připravených investičních projektů, které by ovšem koalice musela mít, ona je neměla připravené,“ dodal Palyza.