Přerov se chce znovu podívat do vesmíru. Plánuje obnovu hvězdárny

Zastupitelé Přerova v srpnu projednali řadu bodů, které se týkají rozvoje města v nejbližších letech. Zahrnují například obnovení dnes již opuštěné hvězdárny či přebudování armádního domu na malometrážní byty. Zatímco případné znovuotevření hvězdárny podporuje také opozice, renovace armádního domu budí v řadách opoziční ODS rozpory.

Pro dům v Čechově ulici číslo 43, který by mohl opravit soukromý investor, zástupci města dlouhodobě nenašli využití. K prodeji objekt nabídli už v zimě roku 2017, vážného kupce ale našli až nyní.

Od města ho chce koupit opavská společnost Byty Čechova. Záměrem firmy je přebudovat objekt na polyfunkční dům s jednopokojovými až třípokojovými byty a komerčními prostory. Radní souhlasili s prodejem za 9,8 milionu korun – poslední slovo ale budou mít na konci srpna zastupitelé.

„Samotný záměr odprodat dům soukromé firmě nerozporuji. Bohužel, v rozporu se všemi proklamacemi opoziční kluby nedostaly možnost seznámit se blíže s investorem a jeho záměrem. Projednání neproběhlo ani na úrovni předsedů klubů a zastupitelům scházejí jakékoliv konkrétní informace. Je pro nás proto obtížné o takové věci hlasovat,“ uvedl opoziční zastupitel a bývalý náměstek primátora Michal Zácha z ODS. 

Armádní dům v Čechově ulici
Zdroj: www.prerov.eu

Na adrese Čechova 43 sídlilo původně Krajské státní zastupitelství, v roce 2009 získalo město objekt zdarma od státu – v darovací smlouvě se ovšem zavázalo, že do konce roku 2019 provede rekonstrukci a nejméně po dobu deseti let pak nemovitost využije pro výkon veřejné správy. Pokud Přerov tento závazek nesplní, zaplatí státu smluvní pokutu ve výši 7 milionů 850 tisíc korun.

„Zastupitelstvo z důvodů jiných záměrů nikdy nevyčlenilo v rozpočtu desítky milionů korun potřebné na rekonstrukci budovy. Takže dnes stojíme před faktem, že město pokutu zaplatí. Proto vítáme zájem o její odkup,“ konstatoval náměstek přerovského primátora Pavel Košutek (ANO).

Rozsáhlý objekt stojí v centru Přerova – přímo před novým obchodním centrem – a v jeho těsné blízkosti je k dispozici i parkoviště, které by mohli nájemníci využívat.

Přibližně o jeden kilometr dále na Horním náměstí by měla vzniknout nová mateřská škola. Chce přijímat děti od dvou let a vzdělávat je s prvky Montessori pedagogiky. První děti by do ní mohly přijít v září roku 2020.

Jedná se o projekt (Montessori škola, pozn. red.) společnosti Intaba, která si vyžádala stanovisko rady města – a to se má stát přílohou o dotaci z programu ITI Olomoucké aglomerace. Nám se záměr zamlouvá.
Tomáš Navrátil
náměstek přerovského primátora

Záměr vybudovat novou školku podpořili i regionální zaměstnavatelé, jako je Emos, Zubr či Precheza. V Přerově je v současné době dvanáct mateřských škol zřizovaných městem, které jsou umístěny ve dvaceti budovách. Další čtyři jsou v soukromých rukou.

Hvězdárnu opozice vítá

Záměr města opravit hvězdárnu naopak může podle Zacha počítat s podporou ODS. „Myslím, že je to dobrý příklad využití veřejných prostředků ve prospěch občanů Přerova,“ dodal.

V současnosti nefunkční objekt by mohly začít provozovat Kulturní a informační služby města Přerova. Radní se záměrem souhlasí, hlasovat o něm ještě budou na konci srpna zastupitelé. Astronomický klub Přerov, který hvězdárnu celé roky provozoval, totiž již dříve skončil v likvidaci. Město by na jeho práci chtělo plynule navázat.

„Chod budovy, postavené a zařízené na pozorování oblohy, by měl být zachován – stejně jako přednášková činnost a další vzdělávací akce, které tu mají svou tradici. S největší pravděpodobností ale bude třeba zjistit, zda hvězdárna není do budoucna ohrožena světelným smogem, protože v těsné blízkosti budovy vzniká nová čtvrť rodinných domů,“ doplnila vedoucí kanceláře přerovského primátora Daniela Novotná.

Koalice: Plán je splněn

V Přerově jsou podle zástupců radnice hlavní programové priority splněny. „Za největší úspěchy považuji snížení zadlužení města o 200 milionů korun, významné snížení osob v ubytovnách, rozhýbání klíčových dopravních staveb, kdy finišuje dálnice Přerov–Lipník a připravuje se dálnice Přerov–Říkovice,“ řekl lídr ANO, radní Petr Vrána.

Koalice podle Vrány vyřešila letité problémy s využitím Chemoprojektu, Čechovy a Škodovy ulice a město připravuje demolici Chemiku. Vedení města se ale muselo smířit s odchodem koaličních partnerů, Nezávislých a sdružení Za prosperitu Přerova a jeho místních částí. „To byl asi nejvíce krizový moment,“ podotkl Vrána.

Opozice přerovské radní chválí za zavedení koncertů na hradbách i za zahájení stavby cyklostezky v ulici Velká Dlážka. Michal Zácha ale koalici kritizuje za to, že nebylo slibované referendum ke spalovně, která by měla zahájit provoz v přerovské teplárně za čtyři roky. Vedení Přerova také podle Záchy nenašlo využití pro hotel Strojař.

Přerovu vládne po loňském odchodu dvou stran (Nezávislí a strana Za prosperitu Přerova) menšinová koalice hnutí ANO a Společně pro Přerov. Koalice ve statutárním městě se 47 000 obyvateli měla původně v pětatřicetičlenném zastupitelstvu 21 mandátů. V opozici jsou v Přerově ODS a ČSSD, které město řadu let vedly, a také KSČM a lidovci. Dohromady mají 14 hlasů. Po vypovězení koaliční smlouvy za strany dvou partnerů má koalice jen 16 z 35 mandátů.