V opavské nemocnici leží čtyři lidé s liščí tasemnicí. Smrtelně nebezpečný parazit se šíří přes lesní ovoce

Smrtelně nebezpečnou liščí tasemnici může mít člověk v těle desítky let (zdroj: ČT24)

Lékaři upozornili na hrozbu, kterou představuje liščí tasemnice, kterou se mohou lidé nakazit, když jedí neomyté lesní ovoce. Jde o parazita sice vzácného, ale také životu nebezpečného. Onemocnění se chová podobně jako nádor, lékaři je proto mohou zaměnit. V současnosti se léčí čtyři lidé s liščí tasemnicí v opavské nemocnici, v celé republice je pak 30 nakažených.

Zatímco například o tasemnici bezbranné je známo, že pobývá v lidském tenkém střevě a živí se tráveninou, liščí tasemnice je mnohem zákeřnější. Její vajíčka se totiž dostávají krví do jiných orgánů, které napadají. Zprvu jsou miniaturní, ale postupně se zvětší až na čtyři milimetry.

„Přestože jde o infekční nemoc, chová se jako nádor, je nebezpečná jako nádor a od nádoru se zpočátku kromě sérologie nedá odlišit. V drtivé většině je lokalizovaná v játrech, ale mohou  být postiženy plíce, mozek a řada dalších orgánů,“ upozornil primář Infekčního oddělení Slezské nemocnice v Opavě Petr Kümpel. Opavská nemocnice hospitalizovala s liščí tasemnicí hned čtyři pacienty.

Tasemnice liščí neboli měchožil bublinatý se může do lidského těla dostat s lesními plody, kam vítr zanese vajíčka parazita, která se vyskytují ve stolici nakažené lišky. Nebezpečné může být jíst ovoce neomyté a tepelně nezpracované. Parazit pak může v těle žít řadu let, než se vajíčka rozšíří natolik, že pacient pocítí problémy.

V některých případech pomůže jen transplantace jater

Při léčbě je nutné chirurgicky odstranit všechny parazitární hmoty, v některých případech je ale poškození orgánu tak velké, že pacient musí na transplantaci, a pak musí trvale užívat protiparazitární léky, které se musí dovážet ze zahraničí.

„Preparát bohužel u nás zatím registrovaný není, tak jako většina antiparazitárních léků, a tento preparát musíme dovážet na mimořádný dovoz. Dostupný v České republice je, ale znamená to také větší obstrukce, než se k němu dostaneme,“ upozornil opavský primář.