Olomoucká frekventovaná trať se opravuje. Stavbaři přestanou dopravu komplikovat v září

Opravy v Brněnské ulici (zdroj: ČT24)

V olomoucké městské části Nová Ulice prochází náročnou opravou tramvajová trať a podchody, které se nacházejí u frekventované zastávky Fakultní nemocnice. Město spolu s dopravním podnikem na renovaci vyčlenilo přibližně 35 milionů korun. Opravy trati mají trvat až do konce srpna, podchodů o měsíc déle.

Rekonstrukce probíhá v úseku od oblouku tramvajové trati v Brněnské ulici až po zastávku Fakultní nemocnice. Společně s opravami trati se zároveň rozběhla i renovace obou podchodů, které vedou pod frekventovanou silnicí k fakultní nemocnici.

Podchod, který je v majetku města, byl vybudován v roce 1982. „Je zřejmé, že začal postupně dosluhovat a z tohoto důvodu jsme naplánovali jeho velkou opravu. Rekonstrukcí prochází od června a výsledkem bude jeho nové zastřešení, opláštění, prosklení a osvětlení části s výstupem k fakultní nemocnici,“ popsal investiční náměstek města Filip Žáček (ČSSD).

Rekonstrukci podchodu jsme záměrně naplánovali na období, kdy probíhají opravy tramvajové trati. Společnou koordinací stavebních prací se tak vyhýbáme dalším omezením na této jinak velmi vytížené tramvajové trati, směřují k fakultní nemocnici a na Novou Ulici.
Antonín Staněk

Na konci července se podařilo stavbařům vyměnit poškozené pražce a zároveň vložit potřebné kolejnice. Nyní začíná oprava druhé koleje směřující na Novou Ulici.

Cestujícím se uleví koncem prázdnin

„Předpokládaný termín ukončení oprav je 28. srpna. Výluky jsme zároveň využili také k nátěru stožárů trakčního vedení,“ upřesnil technický náměstek Dopravního podniku města Olomouce Petr Kocourek.

Práce na podchodech by měly skončit do 30. září. S investicí do nich pomůže městu i dotace ve výši až 10,9 milionu korun při celkových předpokládaných nákladech kolem 16 milionů korun. 

Letos prochází opravami rovněž tramvajové koleje u Okresního soudu. Dílčí opravy již má za sebou trať na třídě Míru a koleje v Palackého ulici.