Obří vstupní brána: Pořadatelé Colours of Ostrava se návalu návštěvníků při otevření areálu neobávají

Festival Colours of Ostrava (zdroj: ČT24)

V Ostravě vrcholí přípravy na festival Colours of Ostrava, který už ve středu přivítá desítky tisíc návštěvníků. Aby se předešlo velkým frontám jako při loňském zahájení akce, připravili organizátoři několik změn. „Vstupní bránu jsme zvětšili minimálně dvakrát,“ uvedl mluvčí festivalu Colours of Ostrava Jiří Sedlák.

Vstupenky na akci si lidé mohou za festivalovou pásku předem vyměnit nejen v Ostravě, ale také v Praze a Brně.

Pořadatelé upravili také informační systém. Přibyl i servis pro sluchově a zrakově postižené. „Mapa areálu bude rovněž v Brailově písmu,“ dodal Jiří Sedlák, podle něhož budou některé pořady a akce v rámci fóra Meltingpot, které je nedílnou součástí festivalu, také tlumočeny do znakové řeči.

Samotný Meltingpot nabídne podle ČTK přes 150 řečníků z 25 zemí. Vystoupí například autor knihy Hygge Meik Wiking či dcera zachránce židovských dětí z druhé světové války Sira Nicholase Georga Wintona Barbara Wintonová.

„Z Čechů přijedou například spisovatel Jáchym Topol, popularizátor vědy Václav Cílek, biolog David Storch, ekolog Vojtěch Novotný, psychiatr a popularizátor vědy Cyril Höschl, překladatel, spisovatel a diplomat Michael Žantovský, ekonom a filozof Tomáš Sedláček či psychiatr a psychoterapeut Ivan Verný,“ doplnil Sedlák.

Připojí se Bolt Tower

Ve středu, tedy v první den konání festivalu, se ve večerních hodinách rozsvítí ve třech barvách Bolt Tower. Na věži nyní pracují horolezci, kteří upravují její stávající osvětlení speciálními fóliemi v barvách trikolory. Po dva večery 16. a 17. července tak zůstane nástavba vysoké pece č. 1 zhasnuta.

Bolt tower - bývalá vysoká pec č.1 v Dolní oblasti Vítkovic v Ostravě
Zdroj: Jiří Částka/ČTK

„Mám radost, že Dolní Vítkovice přišly s nápadem, který nás hned zaujal. Společně se nám pak podařilo zrealizovat tento jedinečný moment připomínající 100. výročí vzniku samostatného československého státu. Termín není náhodný, kdy jindy v našem kraji rozsvítit barvy oslavující naši zemi, než v den zahájení ,barev‘ festivalu Colours of Ostrava,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO).

Festival Colours of Ostrava se uskuteční od 18. do 21. července. Podle ČTK loni na akci přišlo víc než 45 000 lidí. Jednou z největších hvězd bude kapela N.E.R.D. nabízející kombinaci hip hopu, funky, rocku, R&B a elektroniky. Z jejích členů nejvíce poutá pozornost proslulý zpěvák a producent Pharrell Williams.

Akce se od roku 2012 koná v industriálním prostředí Dolních Vítkovic – bývalém areálu hutí, dolů a železáren. Zatím poslední, 16. ročník, nabídl přes 350 programových bodů na 21 otevřených i krytých scénách – koncerty, diskuse, divadla, filmy, workshopy a výtvarné aktivity.