Na brněnském výstavišti vyroste nový pavilon. Navýší kapacitu pro velké veletrhy

Na brněnském výstavišti vznikne nový multifunkční pavilon za více než 400 milionů korun. Kromě veletržních expozic by se v něm mohly pořádat i kulturní nebo sportovní akce. Město jej plánuje dokončit v roce 2020 tak, aby se rozšířily výstavní plochy, které teď nestačí třeba pro veletrh Techagro nebo Mezinárodní strojírenský veletrh.

Pavilon D už v areálu výstaviště byl, nyní ale slouží pro vědecké Vida! centrum Brno. Nová stavba by měla navazovat na památkově chráněný pavilon C z padesátých let. „Jeho využití pro výstavnictví je složité, protože je velkou měrou prosklený. Napojením nového pavilonu by mohl vytvořit skvělé zázemí, zatímco v nové hale by byla skutečná výstavní nebo kulturní činnost,“ přiblížil primátor Petr Vokřál (ANO).

Pavilon by měl být hotový nejdříve na jaře roku 2020 na veletrh Techagro, nejpozději na podzim téhož roku na Mezinárodní strojírenský veletrh. „Na velké veletrhy výstavní plochy nestačí, firma tak přichází o 20 až 30 milionů,“ řekl generální ředitel Jiří Kuliš.

Plány města kritizují opoziční politici, kteří nemají zastoupení v dozorčí radě společnosti. Nevadí jim ani tak nový pavilon, jako spíš nedostatek informací o jeho stavbě a využití. „Dozorčí rada ve velkých firmách má sloužit ke kontrole, jestli to, co management činí, dělá dobře a s péčí dobrého hospodáře,“ vytkl Robert Kerndl (ODS).

Veletrhy letos chystají oslavy dvou výročí. Před 90 lety zahájilo provoz výstaviště a před 60 lety se konal první strojírenský veletrh. Na výstavišti se také 26. května otevře výstava Re:publika 1918–2018, která připomene 100. výročí založení Československa.