V Klimkovicích se učí speciální pedagogové. Lázně spolupracují s olomouckou univerzitou

Výuka v lázních Klimkovice (zdroj: ČT24)

Sanatoria Klimkovice nedaleko Ostravy se stala pracovištěm Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Kromě přípravy budoucích speciálních pedagogů se lázně s univerzitou budou věnovat i společnému výzkumu. Jedním z cílů má být například zařazení speciálních pedagogů mezi zdravotnický personál, řekla mluvčí lázní Ivana Gračková s tím, že zdravotní pojišťovny jejich práci nehradí.

První skupina studentů právě skončila dvoutýdenní odbornou praxi. „Protože na každém našem pracovišti, kde se studenti připravují, musíme vyčlenit pracovníka, který se jim věnuje, je to samozřejmě pro sanatoria značná zátěž,“ uvedla odbornice na klinickou logopedii a odborná garantka spolupráce za sanatoria Lenka Dzidová.

Předpokládá ale zároveň, že z některých studentů si sanatoria vychovají budoucí spolupracovníky. Lázně podle ní mají připraven celý soubor témat pro odborné, zejména diplomové a disertační práce studentů, jejichž výstupy budou moci využít v praxi.

U mnoha terapií jsou podle Dzidové speciální pedagogové v podstatě nezastupitelní. Náklady na jejich práci ale musí nést buď lázně, nebo klient.

Studenti se potřebují v praxi seznamovat s terapiemi, o nichž se učí ve skriptech. Obrovskou výhodou pro ně je, že v Sanatoriích Klimkovice je mnoho moderních, jinde v České republice nevyužívaných terapií pohromadě.
Kateřina Vitásková
vedoucí pracovnice Univerzity Palackého

Odborného personálu se nedostává

Také podle Kateřiny Vitáskové je odborného personálu v českém zdravotnictví pomálu. „Přitom pokud naši absolventi pětiletého magisterského studia nastoupí do zdravotnického zařízení, jejich práce nemůže být hrazena z veřejného zdravotního pojištění, jako je tomu u lékařů, fyzioterapeutů nebo zdravotních sester. Systém s tím nepočítá,“ sdělila.

Jedním z cílů plánovaného výzkumu proto podle ní bude doložit, že změna systému by byla celospolečensky žádoucí.

V současné době je na praxi v sanatoriích první skupina devíti studentek. „Je pro nás obrovskou výhodou, že se můžeme setkat se spoustou klientů lázní s různými diagnózami, se kterými jsme neměli nikde jinde možnost se seznámit. Novinkou jsou pro nás i některé terapie,“ doplnila studentka třetího ročníku Tereza Adamcová. 

Na podzim do lázní díky výuce zamíří další skupina budoucích pedagogů.