Vítkovické strojírny rozdaly výpovědi. Bez práce je 550 lidí

Více než 550 zaměstnanců ostravských Vítkovických strojíren dostalo výpověď. Velká část z nich na to reaguje podáním výpovědí kvůli nevyplacení mezd.

Společnost Vítkovické strojírny na sebe v polovině března u Městského soudu v Praze podala návrh na insolvenci. Firma už předtím uvedla, že se dohodu s investorem, který ji měl finančně posílit, nezdařilo uzavřít. 

Všichni lidé dostali výpovědi, kromě likvidačního týmu. V něm má zůstat zhruba 30 zaměstnanců.
Bohuslav Fajmon
generální ředitel Vítkovických strojíren

Společnosti, která dosud dávala práci 600 lidem, chybí provozní peníze a nemá prostředky ani na mzdy zaměstnanců či nákup potřebného materiálu. Už dříve to potvrdil odborový předák Lubomír Mišun.

Podle Lubomíra Mišuna nyní výpovědi podle zákoníku práce na podkladě nevyplacených mezd podávají stovky lidí.

Zaměstnanci dostali mzdy naposledy v lednu. V případě, že podají sami výpovědi kvůli nevyplaceným mzdám, měl by jim mzdy kompenzovat úřad práce. Takovou možnost mají v případě, že vyprší splatnost výplaty, což je do konce měsíce plus 15 dní. Vzhledem k tomu, že zaměstnanci už v únorovém termínu nedostali mzdy za leden, měli možnost podat takovou výpověď od poloviny března.

Mišun dodal, že na zaplacení likvidačního týmu by firma peníze mít měla. Odboráři už rozhodli o zrušení odborové organizace k 7. květnu, do té doby výbor dořeší všechny související náležitosti. „Odbory bez zaměstnanců nemají smysl,“ řekl odborový předák.

On sám ve čtvrtek okamžitou výpověď také podá. Situace je podle něj ale komplikovaná i tím, že firma za zaměstnance nepodala daňová přiznání. Lidé tak podle Mišuna zřejmě nestihnou přiznání finančnímu úřadu podat v zákonném termínu.

Nedostatek financí mají údajně kvůli žalobě

Do Vítkovických strojíren patří bývalé divize Energetické strojírenství (Kotlárna) a Mostárna, které dříve vlastnila společnost Vítkovice Power Engineering (VPE) ze strojírenského holdingu Vítkovice a. s. podnikatele Jana Světlíka. VPE ale skončily v konkurzu a insolvenční správce obě divize prodal.

Strojírny si od února stěžují na nedostatek provozních financí poté, co jejich původní mateřská firma Vítkovice a. s. zpochybnila insolvenční řízení a podala na celý proces žalobu. „Tím vznikla právní nejistota a banky firmě odmítly poskytovat provozní úvěr a peníze nutné na provoz,“ uvedla redaktorka České televize Pavla Daňková.

Vítkovický holding i nadále žádá zrušení smlouvy o prodeji své dceřiné firmy v konkurzu. A to kvůli možným chybám při prodeji původní společnosti Vítkovice Power Engineering (VPE), která dnes funguje pod novým majitelem, společností Franco De Poisd'Eau & Cie, jako Vítkovické strojírny.

Mluvčí Vítkovic Eva Kijonková již dříve odmítla, že by nedostatek peněz ve strojírnách souvisel se žalobou. Odboráři však už před několika týdny z tohoto důvodu poukazovali na možnost zastavení produkce.