Vítkovické strojírny nemají peníze na mzdy, míří do insolvence. Zaměstnávají 650 lidí

Strojírny nemají peníze na mzdy (zdroj: ČT24)

Zaměstnanci ostravských Vítkovických strojíren dosud nedostali své mzdy za měsíc leden. A nejspíš je od svého zaměstnavatele ani neuvidí. Podnik v úterý oznámil, že na sebe podá návrh na insolvenci. Dohoda s investorem, který měl firmu finančně posílit, zkrachovala.

„Jednání s investorem byla v pondělí ukončena bez podepsání smlouvy a realizace na ní domluvených kroků,“ uvedl za společnost Milan Krob.

Na základě toho podle něj nedojde k získání potřebných zdrojů na úhradu dlužných mezd a provozního financování. „Jejich poskytnutí bylo základní součástí připravené transakce. Z důvodu existence dlužných závazků bude v co nejkratší době podán na příslušný soud insolvenční návrh,“ dodal Krob.

Podle odborového předáka Lubomíra Mišuna většina zaměstnanců dostane výpovědi.

Generální ředitel firmy Bohuslav Fajmon a předseda Základní organizace Odborového svazu KOVO Ocelové konstrukce Lubomír Mišun několik týdnů jednali o řešení situace s cílem sehnat další peníze pro zachování výroby.

Majitelé strojíren tvrdili, že za nedostatek provozních prostředků mohou obavy bank, které strojírnám nechtějí půjčovat. Bojí se údajně žaloby, kterou na svou původně dceřinou společnost podala dnes už bývalá mateřská firma Vítkovice.

Vítkovický holding totiž žádá zrušení smlouvy o prodeji své dceřiné firmy v konkurzu. A to kvůli možným chybám při prodeji původní společnosti Vítkovice Power Engineering (VPE), která dnes funguje pod novým majitelem, společností Franco De Poisd'Eau & Cie, jako Vítkovické strojírny.

Mluvčí Vítkovic Eva Kijonková ale odmítla, že by nedostatek peněz ve strojírnách souvisel se žalobou. Lubomír Mišun tehdy uvedl, že se obává zastavení produkce.

Místo mzdy záloha 2500 korun

Odhadem asi třem čtvrtinám zaměstnanců byly v té době vyplaceny zálohy ve výši 2500 korun. „Jsou lidé, kteří jsou v tísni. Někomu to pomůže,“ řekl odborář.

„Je to záloha za měsíc únor, dostali ji skoro všichni zaměstnanci,“ ozřejmil tehdy odborový předák Mišun. Někteří lidé už podle něj podali výpovědi.

Vítkovické strojírny mají zhruba 650 zaměstnanců. Patří do nich bývalé divize Energetické strojírenství (Kotlárna) a Mostárna, které dříve vlastnila společnost Vítkovice Power Engineering (VPE) ze strojírenského holdingu podnikatele Jana Světlíka. VPE ale skončily v konkurzu a insolvenční správce obě divize prodal.