Odměna 2500 korun. Ve Vítkovických strojírnách rozdávali provizorní „výplaty“

Pracovníci Vítkovických strojíren stále nedostali zaplaceno za měsíc leden. Podle redaktorky České televize Pavly Daňkové vedení společnosti zatím na účty některých z nich poslalo částku 2500 korun.

„Je to záloha za měsíc únor, dostali ji skoro všichni zaměstnanci,“ ozřejmil odborový předák Lubomír Mišun. Někteří lidé už podle něj podali výpovědi.

Zástupci Vítkovických strojíren už dříve řekli, že firma nemá na mzdy peníze, protože kvůli incidenční žalobě nedostala úvěr. Původně měli mít lidé mzdy na účtech 15. února. Nyní jednatel společnosti Michal Pivoda upřesnil, že další informace zaměstnanci strojíren dostanou příští týden, kdy už má být situace jasnější.

Majitelé firmy tvrdí, že za nedostatek provozních prostředků mohou obavy bank, které strojírnám nechtějí půjčovat. Bojí se údajně žaloby, kterou na svou původně dceřinou společnost podala dnes už bývalá mateřská firma Vítkovice, a. s.

Vítkovický holding totiž žádá zrušení smlouvy o prodeji své dceřiné firmy v konkurzu. A to kvůli možným chybám při prodeji původní společnosti Vítkovice Power Engineering (VPE), která dnes funguje pod novým majitelem jako Vítkovické strojírny.

Experti lidem radí, aby se obrátili na úřad práce

Ve speciálních případech se mohou zaměstnanci obrátit i na úřad práce a získat tříměsíční podporu. V tomto případě by ale musela být prokázána platební neschopnost zaměstnavatele.

Často se setkáváme s tím, že zaměstnanec nebo zaměstnanci podají insolvenční návrh, je zahájeno insolvenční řízení. V takovýchto situacích se zaměstnanci mohou přihlásit u úřadu práce s žádostí o náhradu.
Hynek Navrátil
advokát, specialista na pracovní právo

Podle specialisty na pracovní právo Hynka Navrátila má zaměstnanec možnost za předpokladu, že prodlení při vyplacení mzdy je delší patnácti dní po její splatnosti, setrvat u zaměstnavatele a zvážit další postup.

„Zákoník práce mu také dává speciální možnost okamžitě zrušit pracovní poměr. Potom mu náleží ještě průměrná mzda za následující dva měsíce,“ dodal.

Odboráři hovoří o zastavení výroby

Lubomír Mišun již uvedl, že se obává zastavení výroby. Mluvčí Vítkovic, a. s., Eva Kijonková ale odmítla, že by nedostatek peněz ve strojírnách souvisel se žalobou. Mzdy včetně odvodů státu podle Mišuna měsíčně činí zhruba 25 milionů korun.

Situace s vyplácením mezd se ve Vítkovických strojírnách začala podle ČT výrazně komplikovat v závěru minulého týdne.

VPE dřív byly jednou z klíčových dceřiných firem Vítkovic, a. s. Předloni se ale několik firem ze Světlíkova holdingu dostalo do potíží, VPE skončily v konkurzu a insolvenční správce David Vandrovec začal jejich majetek rozprodávat. Kotlárna a Mostárna se tak dostaly do majetku Vítkovických strojíren.