Ostrava míří k dopravě bez papírových jízdenek. Rozšiřuje možnost placení bezkontaktní kartou

Změny v ostravské MHD (zdroj: ČT24)

Cestující v ostravské městské hromadné dopravě mohou od 7. února při placení bezkontaktní platební kartou dokoupit až čtyři další jízdenky. Jedná se o pětačtyřicetiminutové přestupní jízdenky pro dospělé za 20 korun a zlevněné jízdenky pro děti od šesti do 15 let, psa nebo zavazadlo za deset korun.

Dosud mohli kupovat jízdenky jen pro sebe. Na svou bankovní kartu si také lidé nově budou moci nahrát dlouhodobou jízdenku. V pátek to oznámil generální ředitel Dopravního podniku Ostrava (DPO) Daniel Morys.

Loni lidé prostřednictvím bezkontaktních platebních karet koupili v Ostravě skoro 2,2 milionu jízdenek dohromady téměř za 40 milionů korun. Kartou zaplatili průměrně 5970 jízdenek denně.

Z platební karty je rázem dlouhodobá jízdenka

Běžně mají cestující v Ostravě nahrané dlouhodobé kupony na elektronických kartách ODISka. Při nahrání kuponu na bankovní kartu jim odpadne třítýdenní čekání na vyhotovení ODISky a také ušetří 130 korun za poplatek. „Takže vlastně z platební karty se stává univerzální platební prostředek v městské hromadné dopravě v Ostravě,“ konstatoval Morys. Registraci na webu autorizuje podnik do 24 hodin.

Systém placení jízdného v ostravské MHD elektronickou cestou funguje bez nutnosti tisknout jízdenku. Cestující nemusí předem znát tarify ani přestupní zóny, systém vždy vypočítá, jaká jízdenka je pro něj nejvýhodnější. Z Ostravy by se měl postupně rozšířit do celého Moravskoslezského kraje.

  • Cestující, který si při nástupu do vozidla zakoupí díky platební kartě jízdenku, nedostane o nákupu žádný doklad. Revizor však jeho platbu zkontroluje snadno na elektronickém zařízení, z něhož jízdenku cestující dříve zakoupil. V takovém případě stačí k jeho snímači opět přiložit kreditní kartu a systém automaticky zobrazí danou platbu za jízdu.

Ředitel DPO řekl, že cílem je, aby se veškeré jízdné v Ostravě v budoucnu platilo elektronicky. „Do budoucna papírové jízdenky v Ostravě skončí. Já věřím, že budeme první dopravní podnik v zemi, který nebude používat papírové jízdenky k odbavení, ale bude používat moderní elektronické metody v odbavování cestujících,“ řekl Morys.

V Ostravě se v MHD platí kartou

Zájem o elektronické platby roste

Podíl jízdenek zaplacených v ostravské MHD platebními kartami vzrostl z 1,73 procenta v roce 2016 na loňských 7,86 procenta. Podíl papírových jízdenek naopak z 31,16 procenta klesl na 24,75 procenta. Lidé mohou jednotlivé jízdné platit také SMS zprávami nebo prostřednictvím elektronické peněženky na ODISce.

Udržování odbavovacích terminálů na papírové jízdenky a jízdenkomatů stojí podnik ročně několik desítek milionů korun. „My věříme, že když přebudujeme ty jízdenkomaty na kartomaty, kde si budou moct koupit za hotovost aspoň nějakou dočasnou kartu, tak odbavení elektronicky bude i tak výhodnější pro cestující,“ řekl Morys.

Útlum používání papírových jízdenek podle něj bude postupný, aby si lidé na elektronické odbavení jako nejefektivnější způsob placení za jízdné zvykli.