V sobotu se místo zřícené lávky v Troji poprvé rozjede přívoz

Přívoz, který nahradí zřícenou lávku v pražské Troji, poprvé vyjede v sobotu 23. prosince ráno. Provoz zajistí společnost Pražská paroplavba a lidi bude vozit zdarma. Přívoz nahradí lávku spojující Císařský ostrov s Trojou, která se ze zatím neznámých příčin zřítila počátkem prosince. Při nehodě utrpěli zranění čtyři lidé. Kromě přívozu plánuje Praha také stavbu provizorní lávky.

Přívoz bude označen jako P8 a v sobotu 23. prosince vypluje poprvé v 8:00. „Provozní doba v pracovní dny bude 7:00 až 19:00, o víkendech 8:00 až 19:00,“ doplnil mluvčí společnosti Ropid Filip Drápal. Interval přívozu bude 20 minut, v pracovní dny ve špičkách o polovinu kratší.

V místě vyrostou hned dvě nové lávky

V místě by měla vzniknout také provizorní lávka. Institut plánování a rozvoje zároveň vypracoval návrh změny územního plánu pro vybudování dvou nových lávek. Jedna bude na místě původní, druhá o kus dál po proudu řeky. Praha po pádu lávky uvažovala o umístění pontonového mostu, od tohoto řešení však nakonec ustoupila.

Lávka se zřítila v sobotu 2. prosince odpoledne, ze čtyř zraněných byli dva ve vážném stavu. Pražští radní rozhodli, že vyplatí každému z nich jednorázový dar 50 tisíc korun. Odškodným se bude zabývat poté, co policisté případ uzavřou. Hlavní město také začalo řešit stav ostatních lávek a mostů a na incident v Troji zareagovala i další města, která preventivně uzavřela lávky se stejnou konstrukcí.