Přívoz místo spadlé lávky chce mít Praha do Vánoc, dostala již dvě nabídky

Přívoz, který by měl nahradit zřícenou lávku z pražské Troje na Císařský ostrov, by měl začít jezdit do Vánoc. Chce to primátorka Adriana Krnáčová (ANO), ačkoli přiznala, že se ještě mohou vyskytnout technické komplikace. Magistrátu se již ozvali dva provozovatelé pražských přívozů s nabídkou, že spojení na Císařský ostrov zajistí.

Po zřícení Trojské lávky se hovořilo o její dočasné náhradě pontonovým mostem, ale náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD) to záhy vyloučil. Že provizorní přemostění prozatím nevznikne, zopakoval i nyní po informační schůzce vedení města s dalšími složkami. „Pontonový most v tuto chvíli nepřipadá v úvahu, řešením je přívoz,“ řekl Dolínek.

Primátorka Adriana Krnáčová by chtěla, aby přívoz začal jezdit již před Vánoci. „Budeme se snažit ho zprovoznit do Vánoc. Zda to bude možné technicky, to vám neřeknu. Musí se stanovit například ještě to, kde budou kotvící pontony,“ připustila.

Pražský přívoz
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Podle Petra Dolínka již má město nabídky od dvou stávajících provozovatelů pražských přívozů. Neupřesnil, o které společnosti jde, přes řeku v Praze převážejí tři společnosti – Pražské Benátky, Pražská paroplavební společnost a Vittus Group. Město jedná se společností, která nabídla větší loď. Měla by přepravit až 220 lidí za hodinu.

Zároveň ale magistrát sáhl i po druhé nabídce, potřebuje totiž zároveň zajistit spojení obou vltavských břehů podél železničního mostu pod Vyšehradem, na kterém budou od pátku uzavřeny lávky.

Provizorní lávka vznikne za několik měsíců

Očekávaná kapacita 220 lidí za hodinu na přívozu z Troje na Císařský ostrov však sotva bude plnohodnotnou náhradou lávky. Například loď, která od jara do podzimu běžně jezdí z centra Prahy k Císařskému ostrovu, odkud pak lidé chodili přes lávku do zoologické zahrady, má kapacitu 250 lidí. Někteří by tedy potom cestovali do zoologické zahrady přes hodinu. Město proto stále počítá s tím, že vznikne i provizorní přemostění, byť nepůjde o pontonový most. Již odeslalo oficiální žádost na Univerzitu obrany o spolupráci při vytvoření provizorní lávky.

„Budeme ještě jednat také se státní správou o tom, jak rychle tam může být náhradní lávka postavena,“ řekl náměstek Dolínek, podle kterého bude provizorní přemostění hotové během několika měsíců. Stejně jako zřícená lávka bude určeno pro pěší a cyklisty, kteří budou muset kolo vést.

Visutá Trojská lávka z roku 1984 spadla v sobotu 2. prosince brzy odpoledne, při neštěstí utrpěli zranění čtyři lidé. Že byla ve špatném stavu, věděla Technická správa komunikací, která se o ni starala, podle jejích vlastních zpráv od roku 2011. V roce 2014 TSK na lávce zjistila výrazné oslabení předpínacích lan, která korodovala. Stav lávky proto průběžně monitorovala, čidla však nedala před zřícením žádné varování. Mezi Trojou a Císařským ostrovem pracují od minulého týdne stavební dělníci, kteří lávku demontují.