Náhradní most místo spadlé lávky v Troji zatím nebude, Praha začala zavírat další mosty

Události: Náhradní most místo spadlé lávky v Troji zatím nebude. Praha uzavřela další mosty. (zdroj: ČT24)

Zvažovaný pontonový most, který by nahradil zřícenou Trojskou lávku, nevznikne. Podle náměstka pražské primátorky Petra Dolínka (ČSSD) je možné takové konstrukce stavět jen za jasně stanovených podmínek, mezi které zřícení původního přemostění nepatří. Magistrát proto počítá se zavedením přívozu. Trojské neštěstí ovšem začíná mít mnohem větší dopad. Magistrát již nechal uzavřít další lávku, která je na docela opačné straně města a spojuje Černošice a Dolní Černošice.

Čtyři lidé, kteří utrpěli zranění, když se s nimi v sobotu po poledni zřítila Trojská lávka, dostanou dar od Prahy. Městská rada schválila, že každému z nich vyplatí 50 tisíc korun. „Jde o akt solidarity, která by nám měla být vlastní nejen v tomto předvánočním čase. V žádném případě se tedy nejedná o odškodnění, protože to se bude samozřejmě řešit, až se celá věc prošetří,“ upřesnila náměstkyně primátorky Eva Kislingerová (ANO).

Náhradní most nebude, nejspíše vypluje přívoz

Dva lidé, kteří při pádu lávky utrpěli zranění, jsou poraněni těžce, kolaps se však obešel bez obětí. Město se tak může soustředit na to, jak znovu spojí Císařský ostrov s Trojou. 

Možnost, že by zřícenou Trojskou lávku záhy nahradil pontonový most, podle Petra Dolínka padla. „Pontonový most lze použít ze zákona pouze v případě živelních katastrof nebo podobných věcí. Zde to nesplňuje. Navíc má být most pouze pro pěší a cyklisty, není určen pro automobilovou dopravu, a pontonové mosty nejsou tak těsné, že by se tam nemohlo někomu něco stát,“ vysvětlil náměstek primátorky.

Výhledově by mohlo Císařský ostrov a Troju propojit jiné provizorní přemostění. O jeho podobě a další spolupráci jednali dopoledne zástupci města, Prahy 7, Správy státních hmotných rezerv a armády. „Věřím, že se nám podaří příští rok alternativní propojení vyřešit,“ uvedl místostarosta sedmé městské části Ondřej Mirovský (Zelení).

Než vznikne, nabízí se jediná možnost – přívoz. „Jsme připraveni objednat přívoz, pakliže to bude technicky vyhovovat. Naše organizace ROPID jedná s provozovateli přívozů, abychom mohli ověřit technickou možnost a přívoz co nejrychleji spustit,“ ujistil Petr Dolínek. Zdůraznil však, že přívoz nezačne jezdit dříve, než skončí demontáž trosek rozpadlé lávky.

Brífink u zřícené lávky: Firma má 13 dnů na demontáž (zdroj: ČT24)

Demontáž přitom bude hotová v ideálním případě v předvánočním týdnu. Stavební firma Strabag na ni má třináct dnů, ovšem bez započítání času, který si vyžádá policie, znalec či Technická správa komunikací pro svá měření a vyšetřování. „Jak budeme dělat krok za krokem, policie a soudní znalec bude určovat, jak můžeme pokračovat,“ zdůraznil Karel Frankota ze Strabagu.

Demolice, respektive demontáž podle něj začne nejprve na levém břehu, tedy na Císařském ostrově, patrně v příštím týdnu se pak dělníci přesunou na pravý břeh do Troje. Budou muset nejprve stabilizovat pilíře, které se při havárii naklonily, poté odstraní jednotlivé díly lávky a nakonec i pilíře samotné. „Ve spolupráci s policií a soudním znalcem tyto díly odvezeme na předem určenou deponii, kde budou díly sestaveny a budou sloužit k dalšímu zkoumání,“ dodal Karel Frankota.

Obavy z padajících lávek rozřízly Černošice, přechod přes Berounku je zavřený

Ozvěny nečekaného zřícení Trojské lávky se již začaly projevovat napříč celou Prahou. Magistrát zadal posouzení stavu mnoha dalších přemostění a v pondělí večer nechal uzavřít lávku, která spojuje Černošice a Dolní Černošice. Upozornil na to černošický starosta Filip Kořínek (Věci černošické), podle kterého jde o bezpečnostní opatření a o dalším vývoji se rozhodne podle znaleckého posudku, který vzniká.

Černošická lávka
Zdroj: Michal Burian/ČTK

Navzdory názvu a historii jsou Dolní Černošice součástí pražské okrajové městské části Lipence, proto má hlavní slovo magistrát hlavního města. Fakticky je ale situace jiná, lávka je zásadní, pro Dolní Černošice představuje spojení s nádražím, odkud jezdí každou půlhodinu vlak do centra Prahy, s obchody, ale i s hřbitovem – to vše je nyní nedosažitelné. Nejbližší obchod je v centrálních Lipencích vzdálených několik kilometrů.

Starosta městské části Michal Popek zdůraznil, že s uzavřením lávky nesouhlasí. „Podle mého názoru je to zbytečná panika po těch událostech v Troji. Zbytečná panika, ale obrovská komplikace životu lidí, kteří mají s lávkou co dočinění,“ poukázal.

Nejbližší přechod přes Berounku od uzavřené lávky je nyní v Radotíně, ovšem o stavu zdejší lávky se v posledních dnech také spekulovalo. Řeku je možné přejít také po železničním mostě u Dolních Mokropes, který je však z Dolních Černošic prakticky nedostupný. V oblasti existuje také přívoz, ten však jezdí pouze sezonně a provozovatel loď odvezl již v říjnu, vrátit by se měl v červnu. „Aby se lidé dostali na stejné místo, tak místo přejití 100 metrů přes lávku musí ujet přes 15 kilometrů autem,“ shrnul starosta Popek.

Praha nechává prověřit 110 mostů a lávek

Uzavřít černošickou lávku přes Berounku nařídil magistrát dva dny po zřícení visuté lávky přes Vltavu, která spojovala Troju a Císařský ostrov. Při neštěstí utrpěli zranění čtyři lidé, došlo k němu přitom docela nečekaně – na lávce probíhal neustálý monitoring, protože Technická správa komunikací věděla o problémech s nosnými lany, ale žádné varování nepřišlo.

TSK čelí po trojském incidentu ostré kritice z řad městské opozice, ale i vedení města. Na výzvu náměstka primátorky Petra Dolínka (ČSSD) suspendovala šéfa svých mostařů Jana Zemánka.

Černošický případ by nemusel být poslední. Po sobotním zřícení Trojské lávky chce městské vedení znát stav i dalších mostů a lávek v metropoli. Přednostně chce nechat prověřit 110 staveb včetně lanového mostu na Jižní spojce, který je ve špatném stavu.

Kontrolu svých pěších lávek chystají také radnice v Nymburce a Kroměříži. V nymburském případě jde o lávku totožné konstrukce a od stejného projektanta, jako byla zřícená lávka v Praze. V Kroměříži je sice odlišná, ale technologie i její stáří jsou podobné.