FN Brno začala s obří rekonstrukcí operačních sálů. Prodlouží to čekací doby na zákroky

Ve Fakultní nemocnici Brno začala velká obnova operačních sálů za téměř čtyři sta milionů korun. Většina peněz pochází z evropských fondů. Rekonstrukce bude probíhat za provozu, proto je rozdělená do čtyř etap. Ovlivnit to může operační plány a čekací doby na výkony.

Fakultní nemocnice Brno kompletně obnoví operační sály ve druhém a třetím patře pavilonu CH v bohunickém areálu, který pochází z let 1984 až 1992. Za dvacet pět let tudy prošlo na tři čtvrtě milionu pacientů.

Vysloužilé kachličky nahradí dělníci nerezem a vymění i všechny rozvody. „Budou tu nová operační světla, stoly, které budou mobilní, nebudou na pevno zabetonované do podlahy, jako byly tady ty staré,“ popsal primář oddělení Centrálních operačních sálů Tomáš Svoboda.

primář oddělení Centrálních operačních sálů Tomáš Svoboda popisuje rekonstrukci operačních sálů (zdroj: ČT24)

Už objednaných pacientů by se změny dotknout neměly

Běžně lékaři v každém ze sálů odoperovali až sto pacientů za měsíc. Teď musí jednotlivé zákroky přesouvat do jiných částí nemocnice. Nemocnice upozorňuje pacienty na možné organizační i časové změny v operačních plánech. „Nevylučujeme ani prodloužení čekací doby na některé výkony, zejména plánované,“ řekl mluvčí FN Brno Pavel Žára. „Nabízíme tu možnost, že je objednáme na pozdější objednací termín, nebo lze se domluvit s okolními nemocnicemi, kde tyto běžné operace by se daly provést,“ doplnil primář Tomáš Svoboda. Už objednaných pacientů by se změny neměly výrazněji dotknout.

Za dva roky vybuduje nemocnice i novou porodnici

První etapu tvoří obnova chirurgických sálů, potrvá do března. Naváže renovace sálů pro urologickou kliniku, popáleniny a rekonstrukční chirurgii. V dalších etapách získají modernější tvář sály pro ortopedickou kliniku, neurochirurgii a stomatochirurgii.

Po skončení rozsáhlé rekonstrukce bude zbývat opravit poslední čtyři z celkem 26 centrálních operačních sálů. Na nové zázemí počkají třeba lékaři očního oddělení nebo oddělení gynekologie. Ti ale spíš vyhlíží stavbu nové porodnice za dvě miliardy korun. Stát by v Bohunicích měla v roce 2019, kdy už by opravy operačních sálů v hlavních budovách měly být rok hotové.