V Brně vyroste nová porodnice. FN do ní sestěhuje dvě pracoviště

Nový komplex sjednotí dvě stávající porodnice (zdroj: ČT24)

Nové porodní boxy i moderně vybavené sály budou součástí nové porodnice Fakultní nemocnice v Brně. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) potvrdil, že na její výstavbu získá vedení nemocnice státní dotace. Vybudování komplexu vyjde celkem na 1,9 miliardy a 70 procent z ceny pokryje právě příspěvek ministerstva zdravotnictví. Se stavbou dělníci začnou koncem letošního nebo začátkem příštího roku.

Nová brněnská porodnice bude největší v Česku. „Půjde o dvě třípodlažní budovy, na nich bude stát hlavní klinika a nová porodnice, která bude devítipodlažní,“ popsal komplex mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára.

Na jednom místě bude 15 porodních boxů a 5 moderně vybavených porodních sálů. „Budeme mít zhruba 150 standardních lůžek plus další nadstandardní lůžka a návštěvní pokoje a zhruba 40 lůžek pro jednotku intenzivní péče,“ vyjmenoval Žára.

Nyní má fakultní nemocnice dvě porodnice na dvou různých místech. Podle mluvčího nemocnice je udržování jejich chodu náročné. „Mezi areály jezdí týmy lékařů, technické zázemí, desítky aut. Smyslem nové porodnice je, abychom přesunuli a sjednotili péči pro rodičky, prenatální, porodnickou péči a další budou na jednom místě,“ vysvětlil mluvčí.

Vláda dá fakultním nemocnicím 8,5 miliardy

Dodal, že půjde o velký strategický projekt nejen pro nemocnici, ale pro celý kraj. „Začínáme trochu dělat pořádek v tom výhledu investic do nemocnic, které patří státu, o které se stát musí postarat,“ okomentoval rozhodnutí vlády přispět na stavbu premiér Sobotka. Vláda letos rozdělí mezi fakultní nemocnice celkem osm a půl miliardy.

Aby mohla stavba největší porodnice začít, musí nemocnice v tomto roce zažádat o stavební povolení a vypracovat projekt. S výstavbou by pak dělníci měli začít koncem letošního nebo na začátku příštího roku.