Brdy budou přístupnější. Armáda je za pět let vyčistila od nevybuchlé munice

Armáda vyčistila Brdy od munice (zdroj: ČT24)

Armáda dokončila pyrotechnickou povrchovou očistu Chráněné krajinné oblasti Brdy. Ta vznikla v lednu 2016 na místě zrušeného vojenského újezdu. Vojáci dostali v roce 2012 za úkol oblast vyčistit od nevybuchlé munice. Za pět let zkontrolovali skoro 12 tisíc hektarů, které jsou teď připraveny pro vyznačení turistických tras, cyklotras a běžkařských tratí.

Vojáci 15. ženijního pluku bývalý vojenský újezd prohledávali v rojnicích, na určených místech využili detektory. S ohledem na terén a počasí denně pročistili 15 až 20 hektarů. Trvalo jim to pět let.

Někdy detektory našly jen kus drátu, plechovku, minci nebo třeba podkovu. Často ale také nevybuchlou munici – za pět let jí našli skoro deset tisíc kusů. Během téměř 100 let tam cvičila armáda, Lidové milice i sovětská vojska.

Armáda oficiálně předá plochu Vojenským lesům příští rok a z cest tak začnou postupně mizet výstražné cedule. Šest míst ale zůstane i nadále zavřených a nepřístupných veřejnosti, patří mezi ně například dopadová plocha Jordán. Bezlesá území jsou podle správců v Brdech tím nejcennějším, nachází se tam například nejrozsáhlejší vřesoviště v Česku.

Ani po zpřístupnění Brd veřejnosti tam turisté nenajdou občerstvení nebo odpadkové koše. Území má zůstat nedotčené. Auta musí návštěvníci nechat za závorou na jednom ze 13 parkovišť v okolí. Na nich lidé najdou jediné toalety nebo dobíjecí stanici pro elektrokola.