Tříděné plasty se kupí ve sběrných dvorech, do Číny už se vyvážet nemohou

Plasty se hromadí ve sběrných dvorech (zdroj: ČT24)

Města a odpadové firmy nemají odbyt pro tříděné plasty. Největší odběratel Čína totiž zastavil dovoz odpadů a ceny za výkup se propadly o desítky procent. Lidé v Česku navíc třídí čím dál poctivěji. Neprodejné plasty se tak zatím hromadí ve sběrných dvorech.

V jihlavské třídírně měsíčně skončí zhruba 250 tun směsných plastů. Hotové balíky se ale už nějaký čas místo cesty k asijským zákazníkům kupí na dvoře. Největším ležákem jsou vázací pásky. „Jsou v tuto chvíli neprodejné, takže se nám tady hromadí, hned vedle jsou barevné fólie, jejichž cena šla během roku zhruba o 80 % dolů,“ uvedl mluvčí jihlavských městských služeb Martin Málek.

Udat se zatím daří alespoň PET lahve, ze kterých domácí výrobci dělají speciální granulát. Ten se buď dál prodává, nebo se z něj lisují třeba obrubníky a dlažba. Ostatní plasty většinou končily v Číně, ta je ale přestala vykupovat

Zpracování plastů musí firmy dotovat

Města a firmy tak zpracování plastů začínají dotovat například z prodeje starého papíru. A čekají, jestli se situace nezmění. Potíže s odbytem totiž nemá jen Česko. „Pomohlo by, kdyby tady v rámci Evropy vznikla zpracovatelská kapacita, která bude schopná evropský plast tady zrecyklovat,“ řekl jednatel AVE Vysočina David Odvárka.

Dalším řešením by bylo zvýšení poplatků za odvoz odpadu. Ale vzhledem k tomu, že se blíží komunální volby, se k němu radnice nejspíš neodhodlají.