Lupič se vloupal k důchodkyni v Ostravě. Zabila ho

Důchodkyně v Ostravě zabila v noci na čtvrtek nožem muže, který se vloupal do jejího rodinného domu. Policie řeší, zda žena jednala v sebeobraně. Sdělila to mluvčí moravskoslezské policie Lenka Sikorová.

Podle policie se šestačtyřicetiletý muž vloupal do rodinného domu v Ostravě, kde spala sedmašedesátiletá žena. Důchodkyni vzbudil a ta v obavě o svůj život použila nůž. Muži zasadila ránu, které na místě podlehl. 

„Slyšela jsem rány, a jak jsem otevřela dveře…  už jsem ho viděla, jak rozkopává dveře. Měla jsem šílený strach, letěla jsem do kuchyně pro telefon, ať zavolám policii,“ uvedla žena mimo jiné.

Dodala, že se s mužem u dveří přetahovala. „On byl silný, a mi se ho podařilo odžduchnout, vytáhla jsem nůž a píchla jsem ho. Rychle jsem zavřela a zamkla a šla jsem volat policii,“ doplnila.

Pravděpodobně z obavy o svůj život zasáhla pachatele vloupání nožem, přičemž mu způsobila zranění neslučitelná se životem. Nyní zjišťujeme, zda žena jednala v rámci nutné obrany. Pokud ano, bude případ odložen.
Lenka Sikorová
mluvčí moravskoslezské policie

Podobný případ skončil odložením loni v Olomouci. Obviněna nebyla tehdy devětačtyřicetiletá žena, která zabila ve svém bytě o 11 let mladšího muže. Bodla jej nožem poté, co vnikl násilně do jejího bytu přes balkonové dveře. Podle kriminalistů žena trestný čin nespáchala, jednala v nutné sebeobraně.

Případem nutné obrany se letos v lednu zabýval českobudějovický krajský soud. Zprostil obžaloby jednatřicetiletého muže, který předloni při své obraně ve Volarech na Prachaticku zabil při potyčce jiného muže. Obžalovaný tehdy vrazil útočníkovi nůž do temene hlavy. Státní zástupce jej obžaloval z vraždy.

„Soud má zato, že obžalovaný jednal v nutné obraně. Není možné v tom spatřovat trestný čin,“ řekl předseda senátu krajského soudu Ondřej Vítů.