Škola začala stavět sportovní halu i bez „Peltovy“ dotace. Půjčí na ni brněnský magistrát

Základní škola Sirotkova v Brně-Žabovřeskách zahájila stavbu nové sportovní haly. Původně měla škola dostat od ministerstva školství dotaci dvaceti milionů korun. Ministerstvo ale dotační akci zastavilo kvůli kauze spojované se jménem bývalého fotbalového bosse Miroslava Pelty. Slíbenou částku dokryje magistrát bezúročnou půjčkou.

Na místě původní tělocvičny u školy je díra v zemi a základová deska. Škola dnes oficiálně zahájila stavbu nové sportovní haly. „Tělocvičny budou dvě nad sebou, dolní tělocvična bude menší. Ta horní bude mít oficiální rozměry basketbalového hřiště a výšku na volejbal,“ řekl ředitel školy Dan Jedlička.

Základní školu Sirotkova v Brně-Žabovřeskách navštěvuje sedm set dětí. Stará tělocvična už jim nestačila, proto městská část požádala ministerstvo školství o dotaci na stavbu nové. „Dlouho se nic nedělo, a my už jsme potřebovali začít stavět. Až když jsme se přímo zeptali na ministerstvu, tak nám řekli, že dotační akce byla zrušená,“ vysvětlil místostarosta MČ Brno-Žabovřesky Filip Leder (KDU-ČSL).

Dotační akci zastavilo ministerstvo školství poté, co na začátku května poslal soud do vazby předsedu Fotbalové asociace České republiky Miroslava Peltu a náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou. Obviněni byli právě kvůli dotačním programům ministerstva školství na sport.

Stavba celé haly bude stát šedesát milionů korun. Od města Brna dostala škola čtyřicet. Dvacetimilionovou dotaci zatím nahradí půjčka od magistrátu. „Půjčku zastupitelstvo odsouhlasilo, poskytneme ji v příštím roce. Ministerstvo školství v současné době vypsalo dotační program znovu. Požádali jsme opět o dotaci a teď čekáme, jak ministerstvo rozhodne,“ řekl místostarosta MČ Brno-Žabovřesky Filip Leder (KDU-ČSL).

Nová sportovní hala by měla vyrůst do jednoho roku. Do té doby budou mít děti hodiny tělocviku v jiných tělocvičnách. Například v hale Rosnička. 

  • Z padesátky projektů, kterým ministerstvo školství letos poskytlo v rámci rozvoje a modernizace sportovišť celkem 454 milionů korun, vyčerpal největší částku vodácký areál v Račicích. Na jeho rekonstrukci dostaly veslařský a kanoistický svaz a centrum vodních sportů 24 milionů korun.
  • Dvacet milionů putovalo na výstavbu víceúčelového sportovního zařízení v Brně-Žabovřeskách, všesportovního a volnočasového areálu v Jilemnici, sportovní haly v Kuřimi, bazénu v pardubickém aquacentru či krytých atletických sektorů na Praze 4.
  • Obdobná částka šla i na rekonstrukce areálů v Přešticích a Domažlicích, které hostí letošní mistrovství Evropy fotbalistek do 17 let. Mezi 50 projekty, které byly vybrány z více než tisíce podaných žádostí, jsou například i výměna umělého trávníku ve Varnsdorfu nebo rekonstrukce tréninkového hřiště fotbalové Sparty na Strahově.
  • Podle ministerstva školství doprovázely přerozdělování dotací pro letošní rok přísnější a transparentnější podmínky. Příjemci obdrželi peníze o půl roku dříve než v předchozích letech, prodloužila se také lhůta na jejich vyčerpání.
  • Zdroj: ČTK