Zastavenou dotaci na tělocvičnu nahradí půjčka. Škola z Peltovy kauzy rozdala vysvědčení

Některé základní školy v Jihomoravském kraji předaly žákům vysvědčení s týdenním předstihem už v pátek 23. června. A to kvůli rekonstrukcím, které potřebují stihnout přes prázdniny. Volno začalo taky dětem z brněnské školy Sirotkova. Ta je zmiňována v souvislosti s kauzou Miroslava Pelty a sportovními dotacemi, které prošetřuje policie.

Dělníci se ve škole, do které chodí dcera exministryně školství Kateřiny Valachové, už pustili do oprav tělocvičny.

Dlouho přitom nebylo jasné, jestli z rekonstrukce nesejde. Projekt se totiž objevil na seznamu pochybných sportovních dotací, za kterými stojí bývalý fotbalový šéf Miroslav Pelta a Simona Kratochvílová, odvolaná náměstkyně ministerstva školství. Oba policie obvinila.

Dcera si přišla pro vysvědčení

Valachová ve čtvrtek odmítla problém dotace pro školu, do které chodila v minulosti také, komentovat. „Jsem tu jako maminka, přišli jsme si pro vysvědčení. Já s tím nemám nic společného,“ řekla Kateřina Valachová.

Školy dnes rozdávaly vysvědčení (zdroj: ČT24)

Podezření ze zneužití sportovních dotací přitom vedlo Valachovou k opuštění postu ministryně školství. Problém se zřizovateli školy, vedení radnice městské části Žabovřesky, povedlo vyřešit. Dvacet milionů si plánuje půjčit od města Brna.

„Žádost na MŠMT budeme podávat znovu, v případě že neuspějeme, budeme tu tělocvičnu financovat z půjčky,“ řekl starosta městské části Žabovřesky Pavel Tyralík.

Dvě tělocvičny nad sebou

„Tělocvičny budou dvě nad sebou, dolní tělocvična bude mít nižší výšku, bude menší. Ta horní bude mít oficiální rozměry basketbalového hřiště a výšku na volejbal,“ řekl ředitel školy Dan Jedlička.

Interview ČT24: Sport je na ministerstvu školství rizikový, tvrdí ministryně Valachová (zdroj: ČT24)
Události ČT: Detektivové prověřují další větve možných dotačních podvodů (zdroj: ČT24)

Nová hala školy za 55 milionů by měla být hotová přesně za rok.

Brněnská škola není jediná, kde ve čtvrtek děti dostávaly vysvědčení. Podobně to bylo také ve Slavkově u Brna. Tam dokončují přístavbu školy za 40 milionů korun. Vysvědčení si také odnesly děti z brněnské městské části Jundrov.