Na Znojemsku shořely desítky hektarů pole i skládka pneumatik. Oheň zažehl kombajn

U Suchohrdel na Znojemsku shořelo podle odhadů do 50 hektarů pole a skládka pneumatik, hasiči vyhlásili zvláštní stupeň poplachu. Hasit pomáhal i vrtulník s protipožárním bambi vakem. Zásah se obešel bez zranění. Příčinou požáru byla jiskra, která odlétla od kombajnu.

Hořet začalo po páté hodině vpodvečer. Podle mluvčího jihomoravských hasičů Davida Jirouše mělo pole asi 59 hektarů, část se podařilo zachránit. „Přesná plocha se bude určovat, bude to do 50 hektarů,“ uvedl. Škodu budou majitelé vyčíslovat v úterý.

K požáru vyjelo 28 jednotek, tedy sto dvacet hasičů. Zvláštní stupně poplachu se vyhlašují jen při plošných požárech, kdy hoří nad kilometr čtvereční plochy. „Při vyhlášení zvláštního stupně jdou stranou všechna pravidla,“ dodal Jirouš s tím, že zvládání plamenů hasičům komplikoval hustý černý dým, který se z požáru valil. 

Kolem 19:00 se hasičům podařilo požár uhasit, hořel už jen stoh, který nechávají vyhořet. Sláma už je ale pro zemědělce nepoužitelná. Silážní jámu hasiči pokryli pěnou, aby nezačala znovu hořet.