Vítkovice loni vytvořily obří ztrátu 1,226 miliardy korun. Předtím byly ziskové

Společnost Vítkovice, a. s., která zastřešuje energetické, právní, logistické a další služby pro skupinu Vítkovice Machinery Group, se v loňském roce dostala do ztráty 1,226 miliardy korun. Oproti předloňskému zisku 219,77 milionu korun je to propad o 1,446 miliardy, téměř 660 procent.

Loňské tržby společnosti činily 1,18 miliardy korun, což je oproti předloňským 1,65 miliardy pokles o 28,5 procenta. Podle představenstva byla ztráta způsobena zejména insolvencemi tří dceřiných firem. Výsledky v pátek schválila valná hromada společnosti. Ztráta bude uhrazena z nerozděleného zisku z minulých let.

Generální ředitel Vítkovic, a. s., Libor Witassek řekl, že klíčová firma Vítkovice Power Engineering (VPE) způsobila minimálně dvě třetiny až 80 procent ztrát, které vznikly v insolvenci. 

Původní příčiny, proč vůbec došlo k těm insolvencím, souvisí z velké části s projektem Yunus Emre v Turecku, kde my jsme do poslední chvíle čekali, jestli se s tureckou stranou domluvíme na řešení a jestli Power Engineering dostane peníze. V tuto chvíli tam eviduje pohledávky po splatnosti ve výši 54 milionů eur, to je řádově 1,3 miliardy korun, které ta firma nebyla schopna unést.
Libor Witassek
generální ředitel Vítkovic, a. s.

Před pěti lety se v Turecku začala stavět elektrárna, která ale dosud nefunguje. Uhlí dodávané z blízkého dolu totiž neodpovídá kvalitě, na jakou byly kotle elektrárny stavěny. Situaci ztěžuje skutečnost, že po loňském pokusu o puč v Turecku holding Naksan, do nějž Adularya patří, skončil v rukou státu. VPE byly hlavním dodavatelem projektu.

Witassek řekl, že Vítkovice jednají s potenciálními investory, mezi nimiž jsou i čínské firmy. „Jednáme o společných projektech v energetice, jednáme o společném zapojení v Turecku,“ uvedl.

Skupina má na 4000 zaměstnanců

Vítkovice, a. s., jsou jádrem původní struktury holdingu. Celá skupina, jejímž hlavním vlastníkem je ostravský podnikatel Jan Světlík, zahrnuje víc než 20 firem, které mají dohromady téměř 4000 zaměstnanců.

Strojírenské Vítkovice vytvořily v loňském roce konsolidovanou ztrátu přibližně 5,3 miliardy korun. Způsobily ji hlavně insolvence firem ze skupiny, oprávky a kroky, které s insolvencemi souvisejí. Skupina loni dosáhla tržeb ve výši zhruba 8,5 miliardy korun, což bylo asi o 2,3 miliardy méně než v předchozím roce.

Kromě Envi a VPE se z této skupiny dostaly do insolvence ještě společnosti Vítkovice Gearworks a Vítkovice Revmont, které projdou reorganizací. Z holdingu se letos vyčlenila společnost Hutní montáže, kterou Vítkovice prodaly společnosti E-Invest podnikatele Martina Ulčáka.