Vítkovice Revmont projdou reorganizací. Povolili to věřitelé

Společnost Vítkovice Revmont z holdingu Vítkovice Machinery Group Jana Světlíka půjde do reorganizace. Rozhodli o tom na čtvrteční schůzi věřitelé.

Krajský soud v Ostravě poslal firmu do úpadku letos v březnu. Společnost patří do strojírenského holdingu Vítkovice Machinery Group podnikatele Jana Světlíka.

Návrh na insolvenci na sebe podala sama společnost. Tento krok zdůvodnila rozhodnutím Finančního úřadu pro Moravskoslezský kraj, podle kterého má uhradit za své dodavatele zhruba 37,9 milionu korun jako doplatek na dani z přidané hodnoty.

Vítkovice Revmont nejsou výrobní firmou, fungují jako obchodní a projektová společnost a mají pouze pět zaměstnanců. Insolvenčním správcem soud ustanovil Davida Vandrovce, který už byl jmenován správcem i u dvou dalších firem z koncernu.

Šance na reorganizaci respektive na její úspěch je opravdu veliká. Záleží nicméně na tom, jak se dlužníku podaří dotáhnout do konce nějaká restrukturalizační opatření k tomu, aby mohl fungovat dál.
David Vandrovec
insolvenční správce Vítkovice Revmont

Právní zástupkyně Vítkovic řekla, že podnik funguje a z hospodářských výsledků lze očekávat, že by mohli být uspokojováni věřitelé. Stabilizovat podnik se podle firmy podařilo díky odblokování jeho účtů po zahájení insolvenčního řízení.

„Nezajištění věřitelé jsou vesměs s dlužníkem v obchodních vztazích, takže jejich zájem je také na tom, aby provoz závodu nadále pokračoval. Co je v této věci podstatné, je to, že dlužník aktivně se brání proti daňovým pohledávkám finančního úřadu, proti platebním výměrům, které byly vydány, neboť má zato, že se nedopustil žádného daňového deliktu,“ sdělila.

Firma podle ní z podstatné části vyměřenou daň uhradila. Finanční úřad u soudu ještě přihlásil pohledávky za víc než 72 milionů, insolvenční správce je popřel. 

Největšími uznanými věřiteli Vítkovic Revmontu jsou další firmy ze skupiny VMG: Vítkovice, a. s., jež přihlásila pohledávky za téměř 31 milionů korun, a Vítkovice Heavy Machinery s pohledávkami za více než 18 milionů. Největšími neuznanými věřiteli jsou banky - Komerční banka s pohledávkami za téměř 28 milionů korun a Raiffeisenbank, jíž insolvenční správce uznal pohledávky za 26 milionů korun a popřel pohledávky za 52 milionů.

Správce je pro reorganizaci

Řešit úpadek Revmontu reorganizací doporučoval i insolvenční správce. Firma se bude řídit reorganizačním plánem, který musí schválit věřitelé a soud. Kdyby ji věřitelé poslali do konkurzu, znamenalo by to její zánik a rozprodej majetku.

Loni obrat Revmontu přesáhl 177 milionů korun. Vlivem opravných položek na pohledávky ve skupině ale byla výsledkem hospodaření za minulý rok ztráta.

Firma v insolvenčním návrhu již dříve uvedla, že má 30 věřitelů, kteří u ní mají pohledávky za více než 19 milionů korun. V loňském roce obrat Revmontu přesáhl 177 milionů korun. Vlivem opravných položek na pohledávky ve skupině ale byla výsledkem hospodaření za minulý rok ztráta.

Celá skupina Vítkovice Machinery Group zahrnuje více než 20 firem, které mají dohromady okolo 5500 zaměstnanců. Několik společností ze skupiny se loni dostalo do problémů a tři z nich - Vítkovice Power Engineering, Vítkovice Gearworks a Vítkovice Envi - poslal soud do úpadku.