Situace v Turecku ohrožuje české investice. Největší obavy jsou o elektrárnu Adularya

Obavy o české investice v Turecku (zdroj: ČT24)

Vyhrocená atmosféra v Turecku po nezdařeném pokusu o puč ohrožuje české investice. V zemi byli zadrženi také manažeři firmy Naksan Holding, pro kterou staví Češi elektrárnu i se státní podporou. Na projekt poskytla Česká exportní banka 12 miliard korun - nejvíc peněz za poslední roky. Teď je ale dostavba elektrárny a tedy i česká investice ohrožena. Na případ upozornily Hospodářské noviny.

Právě turecká elektrárna Adularya přivedla strojírenskou společnost Vítkovice Power Engineering na pokraj krachu. Memorandum o výstavbě elektrárny  podepsala přesně před šesti lety. Samotná stavba v Turecku ale začala až na konci února roku 2012.

Elektřinu začal první blok dodávat až letos v lednu, skoro s dvouletým zpožděním. Druhý měl být hotový během léta. Nyní ale není jisté, jestli ho Češi dostaví. „Kontrakt je samozřejmě specifický, má svoje parametry, ale ty znamenají, že plnit musí jak česká, tak turecká strana,“ řekla mluvčí Vítkovice Machinery Group Eva Kijonková.  

Na stavbě se navíc podílejí i další české firmy. A ve hře jsou i státní miliardy. O budoucnosti projektu tak jedná ministerstvo zahraničí.

Ze všech kalkulací se zdá, že by nejvýhodnějším řešením bylo projekt dokončit. Je v pokročilé fázi výstavby. Myslíme si, že technologie z ČR, které tam jsou, a potřeba na turecké straně by se měly sejít.
Martin Tlapa
náměstek ministra zahraničí

Elektrárna ale není jediný nedokončený český projekt v Turecku - teď jsou jich desítky, stát na ně půjčil téměř 25 miliard.

Tisková mluvčí Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) Hana Hikelová k tomu však říká, že EGAP má detailní informace ze zastupitelského úřadu v Ankaře a žádný další obchodní případ tam podobné problémy nevykazuje.

Situaci v Turecku nepřetržitě sledují i cestovní kanceláře. Jejich klienti už ale zájezdy téměř neruší. Turecký velvyslanec v ČR Ahmet Necati Bigal zároveň tvrdí, že „turistické regiony jsou bezpečné a Češi zájezdy rušit nemusí“.

Čeští turisté v Turecku
Zdroj: ČT24

Lidé ale o Turecko ztrácejí zájem už delší dobu. Před pokusem o puč - v květnu - vyjelo do země zhruba 5,5 tisíce Čechů. Skoro třikrát méně než před dvěma lety. Přitom zájezdy jsou nejlevnější za posledních deset let.