Dovolené Čechů terorismus ovlivňuje, patří ale k těm nejodvážnějším

'Události: Dovolené Čechů? Nebojí se (zdroj: ČT24)

Češi kvůli nezdařenému pokusu o převrat zájezdy do Turecka hromadně neruší. Velké cestovní kanceláře hlásí jen několik odřeknutých dovolených. Z dlouhodobého pohledu se ale zájem Čechů o konkrétní země mění podle toho, jestli tam došlo k teroristickému útoku. Méně lidí tak za poslední roky vyrazilo do Bulharska, Egypta nebo aktuálně i do Francie. Na situaci reagují i pojišťovny, ty totiž zahrnují do svého pojištění i hrozbu terorismu.

V létě 2012 se v bulharském Burgasu odehrál útok na autobus s izraelskými návštěvníky. V tom samém roce ještě do země přijelo skoro 160 tisíc českých turistů, loni 96 tisíc.

Rostoucí násilí islámských radikálů v posledních letech ničí turistický ruch v Egyptě, například po tragédii ruského letadla, v němž cestovalo 224 lidí. I to je jeden z faktorů, který v porovnání let 2012 a 2015 odradil od cesty do Egypta víc než 120 tisíc Čechů.

Pád prožívá i Tunisko. V minulém roce na jaře tam ozbrojenci vtrhli do muzea v hlavním městě a zabili tam 22 lidí. Další lidé zahynuli o čtvrt roku později na pláži u hotelů ve městě Súsa. V roce 2013 do Tuniska jelo z Česka 115 tisíc lidí, o rok později pouze 77 tisíc.

Nejistota provází také cesty do Francie. Teroristé tam útočili loni v lednu a listopadu, nejprve na redakci Charlie Hebdo a obchod s košer potravinami, následně na klub Bataclan a další místa v Paříži. Nový propad se čeká po tom, co se stalo v Nice. Rok 2011 a 214 tisíc turistů, o čtyři roky později vyrazilo do Francie pouze 139 tisíc Čechů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jaké destinace volí Češi jako alternativu?

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže začíná hrát hlavní roli při výběru zahraniční dovolené bezpečnostní hledisko. „Když bylo v problémech Tunisko a byl v problémech Egypt, vydělalo na tom nejvíce Turecko a Spojené arabské emiráty. Když se dostalo do problémů Turecko, vydělalo na tom nejvíce Španělsko a Bulharsko,“ uvedl Papež. 

V letošním roce dochází k částečné změně preferencí klientů. Zatímco mírně poklesl zájem o Egypt, roste zájem o evropské destinace, zejména o Bulharsko, Španělsko a některé řecké ostrovy. V posledním měsíci však výrazně stoupá zájem také o Egypt a Tunisko, a to nejen díky volným kapacitám, ale především vzhledem k výbornému poměru cena a kvalita.
František Vorel
tiskový mluvčí cestovní kanceláře Blue Style
obrázek
Zdroj: ČT24

Loni se destinací číslo jedna stalo pro české turisty sousední Slovensko a přeskočilo tak několik let za sebou vévodící Chorvatsko. Zájem o východního souseda narostl o oproti předchozímu roku o 74 procent.

Češi objevují i další pro pobyt dosud neobvyklé země jako je například Albánie. Zájem roste i o bližší destinace, kam se klienti vypravují vlastní dopravou nebo autobusem. Jedná se například o Maďarsko, konkrétně lázně Harkány, rakouské hory nebo německé a polské pobřeží Baltu.
Hynek Špinar
ředitel marketingu a komunikace cestovní kanceláře Čedok
obrázek
Zdroj: ČT24

Pojišťovny zahrnují hrozbu terorismu i do cestovního pojištění

Většina českých pojišťoven zahrnula riziko teroristického útoku do klasického cestovního pojištění. Garantují tedy, že zaplatí minimálně léčebné výlohy. Některé pojišťovny uhradí i další rizika spojená s terorismem. 

Pravděpodobnost, že člověk zemře při teroristickém útoku, je zhruba jedna ku dvaceti milionům. Od roku 2000 zemřelo v Evropě v důsledku terorismu přes sedm set lidí. O něco méně jich jen za loňský rok zahynulo na českých silnicích.

V rámci cestovního pojištění poskytne pojišťovna plnění i v případě pojistné události, která vznikne v důsledku teroristického činu.
Ivana Buriánková
mluvčí České pojišťovny

Aby pojišťovna poskytla plnění i v souvislosti s teroristickým činem, musí být splněny dvě základní podmínky. První je nahodilost a druhá, že dotyčný nesmí pobývat v zemích, kde probíhá válečný konflikt nebo občanská válka. Podle mluvčího pojišťovny Generali Jiřího Cívky je důležité sledovat doporučení ministerstva zahraničních věcí.

DROZD pomáhá Čechům v nebezpečí

Dvojnásobné množství Čechů se letos přihlásilo do systému bezpečnostního varování ministerstva zahraničí DROZD. SMS zprávy pomohly také v noci z pátku na sobotu při událostech v Turecku.

Dle dostupných informací začal pokus o vojenský převrat vedený částí turecké armády. V Instanbulu i Ankaře je omezena doprava a zcela uzavřeno mezinárodní Ataturkovo letiště v Istanbulu. Vzhledem k nejasnému vývoji situace MZV ČR důrazně doporučuje občanům ČR pobývajícím na území celého Turecka nevycházet do ulic ze svých domovů nebo ubytovacích zařízení.
SMS zpráva v systému DROZD

Z pátku na sobotu, čtyři minuty po jedné hodině v noci, pípnul telefon 155 Čechům v Turecku. Pro řadu z nich to byla vůbec první informace o tom, že se v místě jejich pobytu něco děje. Odesílatelem bylo české ministerstvo zahraničních věcí. Další zpráva přišla už za dvě minuty – mimo jiné v ní bylo i číslo mobilního telefonu na konzulku a upozornění na nepřehlednost situace.

Jen během soboty se do systému DROZD přihlásilo přes čtyřicet dalších Čechů, kteří chtěli dostat aktuální a ověřené zprávy. Ministerstvo si to ústy mluvčí Ireny Valentové pochvaluje. „Počet občanů, kteří se registrují v DROZDu, se zvyšuje neustále. Co se týká posledních statistik, které máme přímo k Turecku, došlo od páteční noci zhruba k dvojnásobnému nárůstu,“ řekla.

  • Devatenáct zemí považuje ministerstvo za velmi rizikové. Důvodem je velké riziko teroristických útoků, únosů nebo ozbrojených konfliktů. Lidé by tam neměli cestovat vůbec. Patří sem africké a asijské země – Nigérie, Pákistán nebo Kamerun.
  • Zvýšené riziko hrozí v 25 zemích, včetně Belgie, Francie, Egypta nebo Turecka.

Celkem je ve varovném systému DROZD registrováno bezmála 20 tisíc tuzemských turistů. Je to zatím jediný způsob, jak zajistit, aby stát o pohybu svých obyvatel v zahraničí věděl a v případě potřeby je upozornil na nebezpečí.

Projekt dobrovolné registrace při cestách do zahraničí funguje sedmým rokem, a to se symbolickými náklady – úřad jeho provoz stojí měsíčně zhruba sedm tisíc korun.

90’ ČT24 - Cestování pod hrozbou terorismu (zdroj: ČT24)