Po tragédii ruského letadla v Egyptě dramaticky ubylo turistů

Egyptské hotely hlásí rapidní úbytek turistů – po havárii ruského airbusu na Sinaji jim tržby klesají o desítky procent. Rusko a Británie mezitím dál evakuují tisíce svých občanů zpět do vlasti a pokračuje i pátrání po příčinách neštěstí. Egyptští vyšetřovatelé v neděli poprvé naznačili, že by za pádem letounu mohla být exploze. V pondělí tamní policie zabila jednoho z vůdců egyptské odnože Islámského státu, která se k útoku na ruské letadlo přihlásila.

Šarm-aš-Šajch byl ještě nedávno oblíbeným cílem turistů, teď se stal místem, před nímž řada zemí varuje, případně tam své občany nepouští. Hoteliéři hlásí po pádu letadla velké finanční ztráty – obsazenost hotelů klesla o třetinu. České cestovní kanceláře zaznamenaly pokles v desítkách procent, nicméně v průběhu víkendu a před víkendem se prodej zájezdů začal narovnávat.

Úplný zákaz letů do oblasti vydalo vedle Ruska, Británie a Irska také Nizozemsko a další země na severu Evropy pak doporučují se jí vyhnout. Z Egypta domů se jen o víkendu dostalo kolem tří a půl tisíce Britů, Rusko už převezlo domů 23 tisíc svých turistů. Minulý týden bylo v Egyptě asi 80 tisíc Rusů a kolem 30 tisíc Britů.

Evakuace turistů z Egypta
Zdroj: ČTK/AP/Thomas Hartwell

Na letišti se hromadí zavazadla

Cestující si z bezpečnostních důvodů mohou vzít jen kabinové zavazadlo a jejich další odbavená bagáž se převáží zvlášť jinými letadly. Jak upřesnil zpravodaj ČT Jakub Szántó, největším problémem tak není evakuace samotných turistů, ale právě jejich zavazadel. Ta se hromadí na letišti, protože to je schopné odbavit jen 120 tun bagáže, tedy zhruba kolem třicítky letadel.

V Šarm aš-Šajchu jsou viditelně zpřísněná bezpečnostní opatření, a to nejen na letišti, ale i u pláží. Na některých je podle novinářů vidět víc policistů než turistů.

Ruské letadlo s 224 lidmi na palubě se 31. října zřítilo nad severem Sinajského poloostrova. Nikdo z pasažérů ani posádky nepřežil. Příčina neštěstí stále není oficiálně známá. Stále více zemí se ale přiklání k verzi, že na palubě stroje byla výbušnina, která mohla být právě v nákladovém prostoru. Pokud se to potvrdí, bude to podle britské diplomacie znamenat další revoluci v letecké dopravě od teroristických útoků na Spojené státy v roce 2001. Podobně mluví i zástupci aerolinek.

Bezpečnostní opatření na letišti v Šarm aš-Šajchu
Zdroj: Asmaa Waguih/Reuters

Egyptské úřady v rámci vyšetřování prohlížejí záznamy z kamer na letišti v Šarm aš-Šajchu a pátrají po jakékoli podezřelé aktivitě. Vedle toho taky vyslýchají personál, který se zříceným strojem přišel do styku. Letiště v Šarm aš-Šajchu zaplavily stovky turistů čekajících na svá letadla. Opatření jsou mimořádně přísná a Egypťané u vjezdů na letiště kontrolovali všechny automobily bez výjimky.

V Egyptě zabili člena vedení místní frakce Islámského státu

Egyptští policisté v Káhiře dopadli a zabili jednoho z vůdců místní odnože Islámského státu (IS), která se k útoku na ruské letadlo přihlásila. Ašrav Alí Hasanajn Gharáblí je údajně jedním z nejnebezpečnějších teroristů místní buňky IS. Zabit byl prý při honičce s policisty, kteří se ho snažili zatknout. IS bojuje hlavně v Sýrii a Iráku, ale své buňky má v dalších zemích včetně Egypta. Hned po pádu letadla se přihlásil k útoku na ně, avšak ničím to nedoložil.

Egypt se snaží za každou cenu zachovat důvěru cizinců, protože se s odlivem turistů potýká od revolučního roku 2011. Zatímco v roce 2010 Egypt navštívilo 15 milionů lidí, loni jich bylo deset milionů.

Na ruských sociálních sítích převládají spíše skupiny vyjadřující soustrast zemřelým krajanům a informace o vyšetřování tragédie. Také se tam vyskytují fotografie, na nichž lidé fotí různá pietní místa, nejčastěji u ruských ambasád ve světě. Naopak britští turisté záležitost pojali naprosto rozdílně a situaci berou spíše s humorem. Na svoje sociální účty postují fotografie ze svých, jak sami říkají, prodloužených dovolených a vyzývají média, aby situaci nedramatizovala.